Háromszáznál is több állattenyésztéssel, takarmányozással foglalkozó szakember látogatott el egyszerre szeptember 9-én Domonyvölgybe, a Lázár Lovasparkba. Hagyományainak megfelelően a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. hívta össze a szakma képviselőit, hogy bemutassa terveit, széleskörű fejlesztési lehetőségeit.
Eredményekről, tervekről, gondokról
A Bonafarm Bábolna Takarmány hat nemzetközi hírű vállalat társaságában tagja az ország legnagyobb élelmiszer-integrációjának, a Bonafarm Csoportnak.
A nagyigmándi központú cég az egekbe szökő takarmány-alapanyag árak ellenére ár-érték arányon ajánlja közel 1.000 kiváló termékét.
A válság és az állattenyésztés mélyrepülése idején is minden lehetséges módon igyekeznek a gazdálkodók segítségére lenni, a szerződésekben foglalt feltételek teljesítése, azaz a fizetési határidők megtartása mellett. – utalt Kádár Péter ügyvezető igazgató a mezőgazdaságban is fellépő gazdasági jelenségre.
Új fejlesztések
Dr. Fábián János kutatás-fejlesztési igazgató a közelmúltban bevezetett szolgáltatásokat, az új termékeket mutatta be a résztvevőknek.
Az elmúlt hónapokban Protocell néven kezdték meg az aminosavgyártási melléktermékként keletkező baktériumfehérje takarmányozási célra történő gyártását és forgalmazását.
A porlasztva szárított termék jó étrendi- és ízhatású alapanyag, kedvező aminósav összetétellel rendelkezik, a kíméletes szárítási technológia következtében jól emészthető (90% feletti).
Kiváló fehérje- és aminósav forrásként alkalmazható a fiatal állatok takarmányozásánál, ahol javasolt felhasználása 1,00-5,00%.
A szarvasmarha termékekhez nyújtott szolgáltatásokat a telepeken elvégezhető gyors vizsgálatokkal bővítették az állategészségügyi takarmányozási körülmények gyors felmérése érdekében.
A Piggy Milk kocatejpótló malactápszer a malacok korai takarmány felvételét serkenti, a 25% nyersfehérje és 20% nyers zsír tartalmú, íz- és aromaanyag kiegészítésű tápszer szárazon és oldat formájában is etethető.
Új malacfürdető port (malac panír) is ajánlanak, amely a malacok felszáradását és vitalitását segíti megszületésüket követően, így hamarabb jutnak a malacok a kolosztrumhoz, a köldökcsonk hamarabb szárad le, a szárító hatás miatt pedig javulnak a higiéniai feltételek is.
Az egészségért – takarmányozással
Dr. Tóth Tamás a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári Takarmányozástani Intézetének tanszékvezető docense az egészségvédő, ún. funkcionális élelmiszerek fejlesztéséről szólt: e kutatásoknak legfontosabb célja a helytelen táplálkozásból eredő betegségek kialakulásának megelőzése.
A funkcionális élelmiszer-előállítás során a magas biológiai értékkel rendelkező összetevőket (pl. omega-3 zsírsavak) célszerű természetes úton, elsősorban az állatok speciális takarmányozása révén bejuttatni az állati eredetű élelmiszerekbe.
A hazai étkezési szokások, a napraforgóolajra illetve sertészsírra alapozott sütés miatt Magyarországon is a szükségesnél kevesebb omega-3 zsírsav szerepel az étrendben.
Éppen ezért fontos az olyan élelmiszerek fejlesztése, amelyekben n-3 zsírsavak nagyobb részarányban fordulnak elő.
Ennek egyik lehetősége például az n-3 zsírsavakban gazdag állati eredetű élelmiszerek, pl. tej, tojás, hús, illetve készítményeik előállítása.
Ezek a törekvések az állatok célszerű takarmányozásával is segíthetők.
Egy hajóban a partnerekkel
„A sikerhez egy csapat, csapatmunka kell”: Kovács Katalin kétszeres olimpiai- és harmincegyszeres világbajnok is ezt válaszolta Vitray Tamás professzor kérdésére.
Kirobbanó sikerű beszélgetésen túl a II. Bábolna Takarmány fogathajtó kupán is részt vett a kajak királynőnk, ahol hírességek mellett a Bonafarm Bábolna Takarmány partnerei is összemérhették ügyességüket a tizenháromszoros világbajnok Lázár-testvérek fogatain.
Sándor Ildikó