fbpx

Tavaszi vetőmag helyzet

Írta: Szerkesztőség - 2014 február 17.

A söripari cégek a 2014. évre még nem adnak árajánlatot, – szerződést igen; árajánlatot csak akkor, ha földben lesz a vetőmag – így ezeknek a vetőmagpiacra gyakorolt közvetlen hatása nem érzékelhető. A kereskedő cégek információja alapján a 2013. évi termésű takarmányárpa és sörárpa kereskedelme befejeződött, csak minimális mozgás tapasztalható, így ez sincs hatással a vetőmagpiac alakulására. Fentieket figyelembe véve várható, hogy a szerény készletek miatt vetőmaghiány is kialakulhat.

Zab

Az alkalmas szaporító terület 550 ha-ra csökkenve (72%) rendkívül alacsony szinten van. A 2.187 t-ás (3,98 t/ha) nyers termésből nem egészen 1.500 t fémzárolt vetőmag várható, mely 8.800 ha-ra lehet elegendő. A 2013. évi 51.319 ezer hektáros területet alapul véve csak 15-17% felújítást tesz lehetővé, a vetőmaghiány szinte biztosra vehető.

Év tavaszi árpa zab
ha tonna ha tonna
2005/2006 4744 7552 691 1240
2006/2007 3896 11393 435 1258
2007/2008 6327 12066 977 1385
2008/2009 6884 12879 1291 1987
2009/2010 4294 8907 646 1679
2010/2011 2328 5016 442 828
2011/2012 2151 7191 616 1450
2012/2013 2280 6237 769 1837
2013/2014 2582 ? 550 ?

Alkalmas területek és szabványos fémzárolások 2005-2013. (forrás: NÉBIH)

agrárágazat kukorica

Kukorica

A 2013. évi tavaszi hibrid vetőmag értékesítési szezont, különösen a kukorica vetőmagok tekintetében, rendkívül szűkös készletek jellemezték Európa szerte. Ez nem véletlen, hiszen a 2012-es év rendkívül aszályos év volt Közép-Kelet-Európában, így a megnövelt szaporító területek ellenére sem sikerült a készleteket a stabil ellátást biztosító szintre emelni. Természetesen abszolút hiányról nem kellett beszélni, mindösszesen annyi történt, hogy a vetőmag-kereskedők nem minden esetben tudták leszállítani a termelők által elvárt hibrid összetételű vetőmagokat. Általánosságban tehát elmondható, hogy az elmúlt szezon részben az ágazaton kívül álló külső tényezők (időjárás, készlethelyzet) miatt problémákkal jelentős mértékben terhelt volt, amire az ágazat nem minden esetben reagált megfelelően. Történt ez annak ellenére, hogy a viszonteladói hálózatok és fajtatulajdonosok között folyamatos volt a kommunikáció a hibrid cseréket illetően. Úgy gondolom, hogy a tapasztaltakból minden szereplő levonta a megfelelő következtetéseket ahhoz, hogy a 2014-es tavaszi vetőmag-forgalmazás zökkenőmentesen történjen.

Ezt elősegíti a tavalyihoz képest lényegesen stabilabb, kiegyensúlyozottabb Európai készlethelyzet is. A magyarországi előállításokat nézve is jó a helyzet. A kukorica vetőmag-előállítások területe a 2013. évben közel 40.000 ha volt, amely 16%-os növekedést mutatott a tavalyi évhez viszonyítva, és közel 2,5-szeresére nőtt a 2010. évi mélyponthoz képest. Ez a területnagyság az elmúlt 20 év második legnagyobb kukorica vetőmag-szaporító területe.

A fajtaválasztásban megmutatkozik, hogy a tenyészidőszakban évről-évre egyre nagyobb hőösszeg áll rendelkezésre, bár természetesen vannak ebből a szempontból negatív évek is (2010), a trend azonban a nagyobb hőösszegek felé mutat. Ez a változó klíma a későbbi tenyészidejű kukoricáknak kedvez. A FAO 300 továbbra is a meghatározó éréscsoport, amit a FAO 400 követ, de ezután már a FAO 500 következik és nem a FAO 200-as csoport. Tehát a hibrid választásban is ténylegesen tetten érhető, hogy a változó klíma kedvez a FAO 500-as kukoricáknak. Nagynevű, jól ismert hibridekkel rendelkezik több nemesítő is, amelyek általában a legnagyobb terméspotenciállal is rendelkeznek. Ezeket a hibrideket meghatározó területen termesztik, különösen a déli országrészben. Ha ez itt nem is a reklám helye, de szeretném megemlíteni, hogy ezekre a változásokra reagálva a Gabonatermesztők Országos Szövetségével közösen végzett kukorica posztregisztrációs fajtakísérletekbe tavaly bevontuk a FAO 500 éréscsoport hibridjeit. A kísérleti rendszer működtetésének célja, hogy az objektív eredmények birtokában a felhasználók kipróbált, megfelelő mennyiség és ismert minőség elérésére képes növényfajták közül választhassanak. A kísérleti eredmények a szövetségünk honlapjáról térítésmentesen elérhetők.

Napraforgó

A napraforgó fajtaválaszték szempontjából úgy gondolom, hogy a hazai növénytermesztőknek nem lehet okuk a panaszra, hiszen szinte minden jelentős nemesítő ház meglehetősen gazdag kínálattal van jelen Magyarországon. Konkrét számokkal illusztrálva, ez 10-12 fajtatulajdonost és közel 80 hibridet jelent.

Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy a legújabb fejlesztésű „top genetikák”mindenki számára elérhetők és megvásárolhatók. Az elmúlt évek azt bizonyították, hogy a termelők nagymértékben éltek is ezzel a lehetőséggel, hiszen az értékesített hibridszerkezetben jelentős változás történt. Amíg az új, drágább prémium termékek iránt folyamatosan nőtt a kereslet, addig a legolcsóbb szegmens szinte teljesen eltűnt. Emellett jelentősen nőtt a nagy értékű rovarölő szerrel csávázott vetőmagok aránya az összes értékesítésen belül.

A herbicid toleráns hibridek (HTC) piaci 80%-ot elérő részesedése európai szinten is magasnak számít, illetve Franciaország mellett hazánkban kerültek bevezetésre először a magas olajsavas + HTC hibridek.

A hazai vetőmag szaporításokat tekintve az elmúlt öt évben folyamatosan nőttek a szaporító területek. Míg 2008-ban csak valamivel több, mint 2.700 ha-on történt napraforgó vetőmag előállítás addig, 2013-ra a terület megduplázódott és 5.400 ha fölé emelkedett. Magyarország klimatikus viszonyai kiválóak a napraforgó vetőmagtermesztés számára. Az egyik legjelentősebb korlátozó tényező a megfelelő izoláció biztosítása. Az elmúlt évek árutermő területeinek felfutása jelentősen megnehezítette a vetőmag szaporításhoz elengedhetetlenül szükséges 1000-1500 méteres izolációs távolság kialakítását. Ezen a területen sikerült előrelépni, hiszen egy tavaly év végi kedvező jogszabály-módosításnak köszönhetően a vetőmag-előállítók a korábbinál lényegesen nagyobb prioritást élveznek a védőtávolság érvényesítésekor.

agrárágazat napraforgó

Minősített, igazolt származású vetőmag jelentősége

A tavaszi vetőmag beszerzésekor nem lehet elmenni szó nélkül a garantáltan GMO-mentes, igazolt származású vetőmag jelentősége mellett.

GMO-mentes vetőmag

A hazai vetőmagágazat ismeri és elfogadja a hazai agrárkormányzat azon törekvését, amely hosszútávon fenn kívánja tartani hazánk GMO-mentes státuszát termesztési szempontból. A vetőmagcégek ezért szigorú minőségbiztosítási rendszerekkel dolgoznak, kiemelten odafigyelnek arra, hogy GMO tartalmú vetőmagtétel ne kerüljön Magyarországra, még véletlenszerűen sem.

A GMO-mentességünk fenntartása ugyanakkor nem csak kormányzati cél, hanem egyben alapvető vetőmagágazati érdek. A vetőmagágazat, és különösen a hibridkukorica vetőmag-előállításunk export orientált. A hazánkban megtermelt 120 milliárd forint értékű kukorica vetőmag közel 70%-a külföldön kerül felhasználásra, szinte kizárólag olyan országokban, ahol hazánkhoz hasonlóan deklarálták a GMO-menetességet.

A 2011-es problémáktól terhelt évet követő három év után az ágazat és a hatóság közös erőfeszítésének köszönhetően ma már a legális kereskedelemben kapható vetőmagokkal nem lehet probléma. A fajtatulajdonos cégek a hatóság (NÉBIH) számára bejelentik a Magyarországon forgalmazni kívánt vetőmagtételeiket, melyeket a hatóság szúrópróbaszerűen megvizsgál, és a vetési időszak előtt eredményt közöl.

A fenti megállapítás természetesen csak azokra a Magyarországon bejegyzett elsődleges forgalmazókra igaz, amelyek együttműködve a hatósággal, bejelentik a forgalmazott mennyiséget. Éppen ezért óva intenék minden termelőt, hogy kevésbé ismert csatornákon keresztül, esetleg szomszédos országból magánimport formájában szerezzenek be vetőmagot a tavaszi vetésekhez. A NÉBIH a fokozott ellenőrzések során igyekszik kiszűrni az olyan, számukra ismeretlen tételeket, amelyek a bejelentések során nem kerültek a látókörükbe. Mivel több szomszédos országban is folyik GMO növények termesztése, és a hazai zéró toleranciától eltérően megengedőbb határértéket használnak a konvencionális vetőmag GM-tartalmát illetően, az ilyen származású tételekben fokozottabb a kockázata a nem kívánt GMO jelenlétnek. Fontos kihangsúlyozni, hogy amennyiben a kereskedelem nem Magyarországon bejegyzett fajtatulajdonos cégen, mint elsődleges forgalmazón keresztül bonyolódott, illetve magánimport esetén a felelősség a viszonteladót vagy a termelőt, és nem a fajtatulajdonos vetőmagcéget terheli egy esetleges GMO-tartalmú vetőmagtétel elvetésekor.

Vetőmag hamisítás

Szövetségünk négy egymást követő évben folyamatos kampányt folytatott a hamis hibrid napraforgó és kukorica vetőmag-felhasználás ellen. Amit tapasztalunk, hogy egyre kevesebb bejelentés érkezik a hamisított vetőmagokról, és a nagymennyiségben szervezet módon történő értékesítésük szerencsére teljesen visszaszorult. Úgy gondolom, hogy az elmúlt négy év alatt sikerült a hamis vetőmag veszélyeiről a gazdatársadalmat széleskörűen tájékoztatni. Ennek ellenére az ördög nem alszik, ezért az alábbi néhány gondolatot érdemes megemlíteni.

• A hamisított vetőmagot akár teherautóról nagy tételben is árusíthatják, vagy kisebb vásárokon, piacokon „csomagtartóból” kínálják.

• A hamisított vetőmagot a vetőmag piaci áránál olcsóbban ajánlják, esetleg akciós, vagy megmaradt tételként tüntetik fel.

• A cégjelzéssel ellátott zsákok megtévesztésig hasonlíthatnak az eredetihez.

• A hamis címke esetén a fémzárszám és/vagy a címkesorszám is hibás, nem a címkén szereplő hibridet és vetőmagtételt azonosítja vagy hiányzik.

Két dolgot érdemes szem előtt tartani a vetőmag vásárláskor annak érdekében, hogy a termelő kiváló minőségű vetőmaghoz jusson:

• Csak megbízható kereskedőtől vásároljon vetőmagot!

• Minden esetben kérjen számlát a vetőmagról, hiszen csak annak segítségével tudja a későbbi vitás esetekben bizonyítani a vetőmag származását!

Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

ügyvezető igazgató