fbpx

Télen, nyáron kultivátor a nehezen művelhető talajra is

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 június 08.

A makói székhelyű Hanki-Ker Kft. adott otthont a Güttler Napok rendezvénysorozat utolsó állomásának májusban. A fő hangsúlyt a sokoldalú, összetett kultivátor kapta a bemutató során, de ez mellett a Güttler konstrukciók közel teljes palettáját megtekinthették az érdeklődők.

 

Hanki-Ker
A Hanki-Ker Kft. a Güttler gépek zömét raktárról tudja biztosítani (Fotó: Barna Ferenc)

 

A kultivátorok mellett vetőgép, hengerek és forgóboronák

A makói rendezvényen az érdeklődő mezőgazdasági termelők megtekinthették a Güttler-paletta zömét. A Hanki-Ker Kft. telephelyén a gyártó és a viszonteladó szakemberei várták a gazdákat az ország teljes területéről, illetve a szomszédos országokból. Minden kérdésre választ adtak, a felvetett talajművelési munkákra, problémákra konkrét gépeket/kapcsolatokat tudtak ajánlani. A bevált, de már kiöregedő gépek helyett újabb, korszerűbb konstrukciókra állítottak össze kedvező ajánlottak.

Az agrártermelők többsége a Güttler nevet még mindig a hengerrel azonosítják, ennek megfelelően az érdeklődők zöme a régi hengereiket akarták lecserélni, vagy korszerűsíteni. Elmondták, hogy a hengerrel meg vannak elégedve, ragaszkodnak hozzá, mert jól kihasználható, több munkafolyamatban alkalmazható (nagyon jó a rögtörő, a talaj-visszatömörítő hatása, magágy-készítéshez is megfelelő, illetve magágy lezárására, bokrosításra is igénybe vehető, vagy akár a gyepápolást is segítheti).

Azonban voltak érdeklődők az egyéb gépek iránt is, többen megnézték a Moreni forgóboronákat, magágykészítőket.

 

Mezőgépek
Egyedi Güttler termék megrendelése esetén rövid határidővel vállalja a makói cég a beszerzést (Fotó: Barna Ferenc)

 

SuperMaxx® és a PrimusPlus

A Hanki-Ker Kft. szakemberei a kultivátorok sokoldalúságára hívták fel a figyelmet, kiemelték, hogy alacsonyabb működési költséggel a vetéshez a legoptimálisabb talaj érhető el velük.

Az érdeklődők szeme gyorsan megakadt a robosztus kultivátoron, és aztán szívesen is időztek a szakemberekkel a SuperMaxx®-nál. A gyártó képviselői elmondták a gazdáknak, hogy a nagy átömlési keresztmetszetű, 7 kapasoros eszköz tarlóhántásra is kiválóan alkalmas, melyet karcolásos technológiaként tartanak számon. Nagy munkaszélességű és egyedi kialakításának köszönhetően – a hagyományos eszközökhöz viszonyítva – kétszer akkora területet képes megművelni ugyanannyi idő alatt. Az agresszív kapatagoknak köszönhetően kemény, nehezen megmunkálható talajba is bele tudja húzni magát. Ennek eredménye, hogy a tavaszi előkészítő munkákat akár télen is végrehajthatjuk. A vízvisszatartásban ennek jelentős szerepe lehet, mivel a téli, fagyott felületi csapadék így a talajba beforgatásra kerül, és az a felmelegedés során nem elpárolog a felszínről, hanem a termőtalajt gazdagítja. A gép sokoldalúsága alapján kapta a szakemberektől becenevét: a „négy évszakos kultivátor”.

A tarlóhántásra is alkalmas PrimusPlus erős vázfelépítése, igényes megmunkálása lehetővé teszi a szántás kiváltását. A gép széles szárnyas kapákkal indít, melyek átfedésüknek köszönhetően a teljes munkaszélességet átdolgozzák. Ezt követik a robosztus takarótárcsák, melyek a keletkezett barázdákat betakarják, a szármaradványokat befordítják a talajba. A lezáró Simplex hengersor felel a felület kialakításáért, melynek hatására a felszín nagyobb rögöktől mentes, egységes, tömör, magágy minőségű lesz. Az így létrejött felület jellemzője a jó talajnedvesség-megőrzés. Az erős, merev vázszerkezetre épített robusztus művelőelemeknek köszönhetően szántóföldi kultivátor tartós és üzembiztos, bármilyen erőgépre kapcsolva használható.

 

Termékbemutató a Hanki-Ker Kft. telephelyén (Képek: Barna Ferenc)