fbpx

Teljeskörű mikrobiológiai hatású csúcstermékpár

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 05.

A BactoFil® Repce + TrichoMax az a teljes körű mikrobiológiai hatasú termékpár, amely megold minden fontos mikrobiológiai feladatot a repce korai, őszi fejlődésben.

Az olajosnövények legveszélyesebb kórokozója a fehérpenészes szárrothadás, vagy szklerotínia. Mérsékelten meleg, csapadékos években a felmérések alapján akár 50%-os kárt is képes okozni. A nagy mennyiségben keletkező szkleróciumok tovább növelik a következő évek fertőzési kockázatát, mivel 5-15 évig is életképesek maradnak a talajban.


Repce szklerotínia, Veszkény, 2018.06.27

Szklerotíniás repceszár, Mecsér, 2018.06.26

Egészséges növényállomány csak egészséges talajban nevelhető, illetve a talajhigiénia javításával a termés biztonsága is növekszik. Napjainkban ebben nyújtunk segítséget a talajmikrobiológia komplex technológiájával. A BactoFil® Repcében lévő mikroorganizmusok számos ponton támogatják a növények életfolyamatait és kedvezően hatnak a talaj tápanyagellátó- és vízgazdálkodó-képességére.

ALKALMAZÁSÁNAK ELŐNYEI:

  • hormontermelés,
  • tápanyagfeltárás a talajból és légköri N2 megkötése,
  • biokontroll-hatás,
  • talajszerkezet-javulás.

A BactoFil® Repcében lévő talajbaktériumok auxint, gibberellint, kinetint szintetizálnak, melyek nagymértékben elősegítik a csírázást és a gyors és egyenletes kelést. A repce mélyre hatoló gyökérzetet fejleszt, ellenállóbbá válik a kifagyással és felfagyással szemben. A télállóság ily módon történő növelése különösen nagy jelentőséggel bír.

TrichoMax felhasználás előnyei:

– Trichoderma harzianum gomba hasznos biokontroll-hatásával biztosítja a repce gyökérkörnyezetének egészséges állapotát. Parazitálja a fertőzés forrását jelentő szkleróciumokat, ezért a későbbi gombaölő szeres állománykezelések hatékonysága is jobb lehet.

TALAJJAVÍTÁS HORMONTERMELÉS ELLENÁLLÓKÉPESSÉG FOKOZÁSA BIOKONTROLL-HATÁS

– A Trichoderma harzianum a repce gyökérzetének környezetéből kiszorítja a káros gombákat, minimalizálva a talajból induló betegségek kialakulásának lehetőségét. (Ld. a képen)

A TrichoMax felhasználása két termelési szezonban is 5-14%-os mértékben javította azon növényeink tulajdonságait, amelyeknél a biokontroll tevékenységnek kiemelt szerepe van a talajban áttelelő és onnan fertőző kórokozók miatt.

A TrichoMax és a BactoFil®Repce komplex, szinergista hatása mind a gyökér körüli egészséges termőtalaj kialakításában, mind a cellulózbontás tekintetében egyedülálló.