Enyhül a láz, de a földéhség tolja rendesen a termőföld árát

Írta: Kohout Zoltán - 2021 június 21.

Aki 2010-ben vett termőföldet, annak tavalyra átlagosan majdnem háromszorosára nőtt a tulajdona értéke. A vásárlási láz ugyan csillapul, de a drágulás nem állt meg.

 

termőföld

 

100 ezerrel drágább

Tavaly 10 százalékkal kevesebb földvétel volt, mint 2019-ben, és 8%-kal kevesebb termőföld-terület cserélt gazdát, mint 2019-ben, de tavaly is 5 százalékkal – kerekítve átlag 1,6 millió forintról 1,7 millió forintra – nőtt egy hektár átlagára itthon. Ezzel 10 év alatt 2,75-szeresére nőtt a termőföld-átlagár. A legnagyobb mértékben (18%) Fejér megyében emelkedtek az árak, Nógrád, Pest és Heves megyékben is 10 százalékot meghaladó volt a drágulás. Három megyében látunk termőföldár csökkenést, a legnagyobb arányút (-8%) Zala megyében. – A legdrágább megye tavaly Hajdú-Bihar lett 2,33 millió forintos hektárárral, és még Fejér, Békés és Tolna megye lépte át a 2 milliós szintet. 2020-ban már a lista végén álló Nógrád megye átlagára is egymillió forint felett volt – mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

Művelési áganként vizsgálva az árak alakulását, 2020-ban legnagyobb mértékben, közel 13 százalékkal a kert-gyümölcsös kategória drágult. A szőlőterületek 7 százalékos áremelkedését az erdő-fásított, szántó- és gyepterületek egységesen 4-5 százalékos drágulása követte.

 

Szűkül a piac, persze, hogy nőnek az árak

A termőföld-piac – a 2019-es kisebb lassulás után – tavaly látványosan tovább szűkült. A 2019-es évi 41 ezerről – azzal időarányosan – 2020-ban 37 ezerre, közel 10 százalékkal csökkent az adásvételek száma. A forgalmat az adásvételekben érintett teljes földterület mérete alapján vizsgálva szűk 8 százalékos csökkenést látunk 2020-ban. Az ezt meghaladó mértékű tranzakciószám-csökkenéssel együtt ez azt jelenti, hogy átlagosan nagyobb földterületeket adtak el, mint 2019-ben. Ezzel egy hároméves tendencia szakadt meg, s 2020-ban összességében nagyjából 39 ezer hektár termőföld cserélt tulajdonost.

 

termőföld

 

A járvány nem tett jót, de az osztatlan-felszámolás igen

– A koronavírus-járvány hatása a termőföld-piacon egyelőre nem egyértelmű. A vevők általános elbizonytalanodása és a szállodák, vendéglátóhelyek felvevőpiacának szűkülése kisebb keresletet feltételez, de a mezőgazdaság várható általános erősödése élénkítheti a forgalmat. Az adásvételek számát és a termőföldek árszintjét is növelheti a fennálló osztatlan közös tulajdonok felszámolását célzó szabályozás is – mutatott rá Szabó István, az OTP Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgatója. A termőföld-piacra meghatározó hatást gyakorolhat majd a 2023-tól új szabályok szerint induló EU-s támogatási ciklus – áll az OTP Jelzálogbank legfrissebb Termőföld Értéktérkép elemzésében.