fbpx

„…úgy, mint amikor a sas elkezd repülni”

Írta: Sándor Ildikó - 2018 június 08.

Ugyanaz a helyszín, szinte ugyanazok az emberek, csak tíz év időutazás: röviden így is összefoglalhatnánk a Yara Hungária rendezvényét. Az A38 hajón sokan elmondhatták ugyanis, hogy az alapításkor, a 10 évvel ezelőtti nagy bejelentéskor is itt voltak. De mi is történt akkor és azóta? A viking hajó hazai útját most elméletben közösen jártuk be.

„Vaskos muníciót kaptunk”

Éri Ferenc kereskedelmi igazgató ezekkel a szavakkal jellemezte a tíz évvel ezelőtti indulást, amikor a Yara International ASA megvásárolta a Kemira GrowHow Oy-t, Európa egyik legnagyobb műtrágyagyártóját. A hazai cég neve Yara Hungária Kft-re változott, örökölve egy erős piaci jelenlétet, ugyanakkor megerősítve egy már meglévő szakmai tudást.

Világszerte 15 ezer kolléga dolgozik azon, hogy mintegy 160 ország 15 millió termelője megkapja a számára legmegfelelőbb műtrágyát – foglalta össze a jelenlegi pozíciókat Olaf Günther-Borstel ügyvezető videóüzenetében. A piacvezető vállalat legfontosabb célja jelenleg a farmercentrikus gondolkodással minél közelebb kerülni a gazdálkodóhoz, azaz „Fókuszban a termelő”. Ezzel a stratégiával Latin-Amerikában és Kelet-Európában lát leginkább növekedési potenciált a Yara. A magyar kollégák munkáját ez a változás szinte alig érinti, hisz idehaza már 1,4 millió hektárról van kapcsolati és termesztettnövény-információjuk, ami folyamatosan növekedik, több mint 700 termelőt látogatnak évente, több mint 150, termelőknek szóló rendezvényük van évente. Ebből adódik az is, hogy ismerik a termelők igényeit, gyorsan tudnak rá reagálni.

A vállalat az ammónia, a nitrátok és a speciális műtrágyák terén világszinten piacvezető. Azáltal, hogy több mint 50 országban végez folyamatosan gyártótevékenységet, egyedi pozíciót tölt be a világ műtrágya- és felhasználói piacán. A Yara tevékenysége ma már a foszfátbányászattól és az ammónia-, ill. karbamidgyártástól kezdve az árukereskedelmen át egészen a magas szinten szakosodott mezőgazdasági és ipari termékekig terjed. Ehhez már N-Sensor, N-tester, növénymodellezés, UAV érzékelés, ZIM növényi nedvességtartalom-mérés és távoli vízszenzor is rendelkezésre áll, így tehát a 11 féle termékcsalád közel 70 termékét (Magyarország) okszerűen tudják a tanácsadók javasolni.

Mi a kihívás akkor Kelet-Európában?

A műtrágyázási trendeket vizsgálva megállapítható, hogy a lombtrágyázás egyre inkább a technológia része, már nemcsak kiegészítő elem, pláne nem tűzoltás. A termelők elfogadták, hogy a mikroelemeket így lehet a leghatékonyabban pótolni.

Mára ez az intenzív növekedés talán elérte a csúcsát, bár volna helye az összes növekedésnek, jelenleg inkább a meglévő piaci szereplők között várható elmozdulás.

A nitrogén-műtrágyázásnál a kénes termékek alkalmazása sajnos még mindig visszafogott, valamint a termelők és kereskedők nem foglalkoznak igazán a karbamid N-veszteség problematikájával.Az NPK műtrágyáknál pedig még mindig nem a tartalmon van a hangsúly, még mindig alulértékelt a műtrágyák másodlagos tápelem- és mikroelem-tartalma.

Ha a jelenlegi helyzetet össze kellene foglalni, leginkább jellemző, hogy erősödnek a keleti versenytársak, miközben csökken a prémium műtrágyák iránti igény.

És a sas…

A címet a termelők által ismert kiadványból, méghozzá egy „régi motoros” kollégától kölcsönöztem, aki az indulást, az abban rejlő lehetőségeket és érzéseket fogalmazta meg így egy egyszerű „Hogy vagy?” kérdésre válaszolva: úgy, mint amikor a sas elkezd repülni… Ehhez az eredményhez, szakmaisághoz, életszemlélethez és természetesen a 10 évhez gratulálunk a Yara Hungária kollégáinak!

Sándor Ildikó