fbpx

Új villámlokalizációs hálózatot avattak

Írta: Csomor Zsolt - 2019 június 27.

Az átadott hálózat egy 11 szenzorból álló rendszer, ami két központi egység segítségével alkotja a villámlokalizációs hálózatot. A 11 állomás együttesen határozza meg a lecsapó villámok és a felhőben keletkező kisülések helyzetét országszerte.

A szélsőséges időjárási folyamatok gyakoriságának növekedésével hazánkban is jelentősen megszaporodtak a heves légköri jelenségek, jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Meteorológiai Szolgálat új villámlokalizációs rendszerének átadásán, Budapesten.

A most átadott hálózat egy 11 szenzorból álló rendszer, ami két központi egység segítségével alkotja a villámlokalizációs hálózatot. A 11 állomás együttesen határozza meg a lecsapó villámok és a felhőben keletkező kisülések helyzetét. A villámdetektálás hatékonyságának maximalizálása érdekében a szenzorcsoport kifeszített hálóként fedi le az ország területét. Ezzel nem csak hazánk határain belül, hanem azokon túl is, hozzávetőlegesen 100 kilométer távolságig érzékelhetők a zivatarrendszerek és a bennük kialakult villámok.

A fejlesztésnek köszönhetően a magyarországi villámlokalizálás jelentősen javulhat. A természeti jelenség pozicionálásának pontossága növekszik: nagyobb területen, tágabb körzetben lesznek megfigyelhetők valós villámok, illetve a fals detektálások aránya minimálisra csökken.

CÍMKÉK