fbpx

Újdonságok a mezőgazdasági gumiabroncsok piacán

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 11.

A gépjárművek gumiabroncsainak választékát folyamatosan fejlesztik a gumigyártók. A fejlesztések elsősorban a gumiabroncsok élettartamának növelésére, a kopás mértékének csökkentésére, a talajjal való tapadás növelésére, a haladási sebesség emelésére, az utazási kényelem javítására és az előállítási költségek csökkentésére irányulnak.

Continental-újdonságok

A Continental aTractor70, aTractor85, a CombineMaster és a TractorMaster mezőgazdasági radiál gumiabroncsok terméksorát most a VF CombineMaster, a VF TractorMaster és a VF TractorMaster Hybrid elnevezésű termék családokkal bővítette (1. kép).

A VF technológia (very high flexion technology) alkalmazásával gyártott gumiabroncsok több előnnyel is rendelkeznek. Például adott abroncs légnyomáson kb. 40%-kal nagyobb terhelést képesek elviselni, vagy adott terhelés mellett 40%-kal alacsonyabb légnyomás is megengedhető, a normál kivitelű azonos méretű gumiabroncsokhoz képest.

A betakarítógépekhez gyártott új VF CombineMaster radiál abroncs az előző CombineMaster típushoz képest nagyobb terhelhetőséggel és hosszabb élettartammal rendelkezik. A gumiabroncscsalád kis méretű tagjai kormányzott kerekekhez alkalmazhatók, és ezek jól bírják a CFO (Cyclic Field Operations) ciklikus terepi műveleteket. A VF CombineMaster alkalmazása nagyfokú kényelemet biztosít, a legnagyobb haladási sebesség 40 km/h, ikerabroncsozás esetén 50 km/h lehet.

A nagy teljesítményű, összkerékhajtású traktorokhoz kifejlesztett új Continental VF TractorMaster radiál gumiabroncs sorozat jelenleg csak négy méretben kapható VF600/60 R30-VF710/70 R42 nagyságban. A legnagyobb VF710/70 R42 abroncs terhelési és sebességi indexe 182 D /179/ E. Ezek az abroncsok jóval nagyobb teherbírással és élettartammal rendelkeznek, mint TractorMaster társaik. A nagyobb kapaszkodó bordafelület miatt az elérhető maximális keréknyomaték is nagyobb értékű. Ezek, az oldalfalak kitűnő rugalmassága miatt, 0,4 bartól 2,0 bar abroncslégnyomás-értékig használhatók.

VF technológiával készült új Continental radiál gumiabroncsok (forrás: www.continental-agriculture.com)

ContiConnect és a ContiPressureCheck digitális megoldások a gumiabroncsok állapotának figyelésére (forrás: www.continental.com/en/press/press-releases)

A Continental VF TractorMaster Hybrid elnevezésű új radiál gumiabroncs, melynek intelligens, a légnyomás figyelésére alkalmas változata innovatív újdonságot jelent. Ez a gumiabroncscsalád az újszerű felépítése révén kitűnően alkalmazható az összkerékhajtású nehéz univerzális traktorokhoz szántóföldi munkáknál és szilárd utakon végzett feladatoknál is. A VF TractorMaster Hybrid széria jelenleg csak két tagból áll a VF 600/70 R30 és a VF710/70 R42 méret jelölésű gumikból, ezek főbb mérete, terhelési és sebességi értékei megegyeznek, az azonos jelölésű VF TractorMaster gumikkal. Az innovatív futófelület-kialakítás30 százalékkal nagyobb, mint hagyományos kialakítás esetén, ez biztosítja a nagy közúti futásteljesítmény elérését és a jó tapadást kemény és normál talajon, valamint az alacsony talajnyomásértéket. A lekerekített kapaszkodó bordák csökkentik a talaj roncsolódását, a növényzet kivágását gyepterületeken és minimalizálják a kerékcsúszás kialakulását. A gumiabroncsok alacsony gördülési elállása hozzá járul, az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás eléréséhez.

A Continental vállalat „VF TractorMaster Hybrid intelligens” mezőgazdasági gumiabroncsokat is forgalmaz. Ennek lényege, hogy a teherautó technikában jól bevált ContiPressureCheck™ és ContiConnect™ gumiabroncsok digitális megfigyeléséhez alkalmas rendszerek használatát a mezőgazdasági gumiabroncsokra is kiterjesztik. A gumiabroncsokat belül egy nyomás- és hőmérséklet-érzékelő szenzorral látják el, a mérési adatokat pedig digitális úton kiértékelik. A ContiPressureCheck egy traktorhoz alkalmazható beépített berendezés, a ContiConnect mérőrendszerrel pedig a telephelyen, az intelligens gumival rendelkező valamennyi mezőgazdasági jármű gumi állapota megfigyelhető, akár okostelefonra letöltött applikáció segítségével (2. kép).

Michelin-újdonságok

A Michelin gyár három éve mutatta be a Michelin Evobib márka elnevezésű „2-in-1” mezőgazdasági gumiabroncsát (3. a kép). Ez gumiabroncs egyesíti, a talajmunkáknál kiváló tulajdonsággal rendelkező abroncsot az országúton is nagyon jó képességekkel rendelkező abronccsal.

 
Michelin többcélú mezőgazdasági gumiabroncsok mintázata; a) Michelin EVOBIB; b) Michelin ROADBIB (forrás: www.agricultural.michelin.com)

BKT új gumiabroncsok mezőgazdasági teherautók és mobilgépek számára; a) FL 630 PERFORMA; b) V-FLEXA; c) RIDEMAX FL 699 (forrás: www.moderntiredealer.com)

Az új Michelin ROADBIB többcélú mezőgazdasági gumiabroncs nemrég megjelent meg (3. b kép). Ez a gumiabroncs két méretben kapható 600/70 R30 és 710/70 R42-es jelöléssel. A Michelin ROADBIB forradalmian új mintázattal, valamint kialakítással rendelkezik és 0,4-2,0 bar abroncslégnyomás tartományban használható. Ez az új gumiabroncs alacsony gördülési ellenállása révén akár 5% üzemanyag-megtakarítással, kivételes kopásállósága révén 25% élettartam-növekedéssel, a nagyobb futófelület felfekvése révén kisebb talajkárosodással és nagyobb kapaszkodóképességgel rendelkezik, mint a klasszikus bordázatú mezőgazdasági gumiabroncsok. A megengedett 65 km/h legnagyobb haladási sebesség esetén is a gumiabroncs bordázata mérsékli a kabin vibrációját és a hanghatást. Az új szerű futófelület kialakítása révén ez a gumiabroncs nyáron-télen is biztonságosan használható, a közúton közlekedő traktoron.

BKT-újdonságok

A BKT (Balkrishna Industries Ltd.) indiai gumigyár mezőgazdasági gumiabroncstermékei hazánkban is ismertek. A gyár mezőgazdasági teherautók és mobilgépek számára tervezett három vadonatúj gumiabroncsot mutatott be az Agritechnica 2019 kiállításon (4. kép).

A FL 633 Performa olyan flotációs gumiabroncsok jövőjét jelképezi, amelyek tökéletesek a terepen végzett többféle tevékenységhez és az autópályákon is alkalmazhatók, akár 100 km /h sebességig. V-Flexa gumiabroncs egy új generációs flotációs termék VF technológiával. Ezzel a gumiabronccsal nehéz rakományok szállítása 30% -kal kisebb abroncslégnyomással is megvalósítható, például a VF 600/55 R26.5 méret jelölésű abroncs 70 km/h sebességgel, 2,8 bar nyomás mellett, 4955 kg-mal terhelhető.

A Ridemax FL 699 abroncs kiválóan alkalmas közúton közlekedő nehéz mezőgazdasági pótkocsikhoz és tartálykocsikhoz. Ezek a gumiabroncsok a megerősített karkasz kialakítás miatt 1,0-4,0 bar abroncslégnyomás és 70 km/h sebesség mellett igen nagy teher stabil szállítására képesek.

Dr. Varga Vilmos
SZIE Gépészmérnöki Kar,
Járműtechnika Tanszék