fbpx

VIDEÓVAL! Zöldtrágyázásról: lehetséges előnyök és kockázatok, valamint a LEHNER SuperVario zöldtrágya vetőgép bemutatása

Írta: - 2017 szeptember 11.

A zöldtrágyázás szerepe kihangsúlyozódott az elmúlt évek során, részben a kötelező zöldítésnek, részben az átalakult állattartásnak köszönhetően, ugyanis mára szinte lehetetlenné vált a szervestrágyához jutás. A zöldtrágyázásnak vannak előnyei és hátrányai is a gazdálkodó számára, érdemes mérlegre helyezni a tényeket, hogy láthassuk, merre billen a mérleg nyelve.

Előnyök és kedvező hatások

Első helyen a zöldtrágya talajszerkezet javító hatását szokták kiemelni, mivel a keverékeket azzal a céllal állítják össze, hogy a benne található növényeknek egy részének gyökérzete fellazítsa a talajt. Példaként a somkórót és a csillagfürtöt említi legtöbbször a szakirodalom. Ezek a növények felveszik a mélyen található, kultúrnövények számára már nem, vagy alig elérhető tápanyagokat is, melyeket segítségükkel vissza tudunk juttatni a sekélyebb rétegekbe. Általánosságban elmondhatjuk, hogy takarónövényként remekül védik a talajt a kiszáradástól, az eróziótól és a deflációtól.

A pillangós zöldtrágya növények, mint bükkönyök és herefélék, növelik a talaj N ellátottságát, valamint a nagy mennyiségű zöldtömegnek köszönhetően, visszaforgatásuk után gyarapszik a talaj szervesanyag tartalma.

A nagy mennyiségű zöldtrágya visszaforgatását célszerű szárzúzással kezdeni. A szárzúzó egyenletesen elteríti az apróra vágott zöldtömeget, melyet utána könnyen bekeverhetünk szántóföldi kultivátorral és rövidtárcsával. Az említett eszközök egyenletesen bekeverik a szármaradványokat a talajba és tökéletesen lebomlanak, míg alászántva a barázda aljára kerül szinte az összes szármaradvány és évek múlva is találunk növényi maradványokat. A szármaradvány bekeverés hatékonyságával kapcsolatban javasolnám a következő linket: http://tomelilla.hu/2016/09/24/rovidtarcsazott-kukoricatarlo-szantasa/

Hátrányok

Általában három tényezőt, a vetőmagkeverék költséget, a kelési problémákat és a vetést szokták megemlíteni.

A jól összeállított vetőmagkeverék a fent említett előnyös hatások összességét kifejtheti. Vetőmagról lévén szó, biztosak lehetünk abban, hogy nem gyommagvakat vetünk a tarlónkba, hanem ellenőrzött minőségű keveréket, melynek ára van.

A kelési problémák tetézhetik a gondjainkat, mivel előfordulhat, hogy a keverékünk egyáltalán nem kel ki. A 2015-ös év nagyon jó példa volt erre, hogy az aszály miatt hónapokon keresztül teljesen gyommentesek maradtak a tarlók. Az egyetlen vigaszunk ilyenkor az lehet, hogy eleget tettünk a törvényi kötelezettségünknek…

A fentiek szellemében a vetés költsége is jelentős kockázatot jelent. A 20-30 millió forintos mulcsvetőgépeket és az azokat vontató 30-50 milliós traktorokat remekül lehet ilyen célra használni, de a kopóalkatrészek költsége elviszi a haszon jelentős részét, de ha ráadásul ki sem kel a keverék, akkor biztosan deficitesek leszünk.

Zöldtrágya vetőgépek

A vetést emiatt kisméretű célgépekkel érdemes kivitelezni, lehetőleg a tarlóhántással és a lezárással egy menetben. Ezeknek a gépeknek a kifejlesztésénél figyelembe vették a zöldítés előnyeit és hátrányait is.

A Tomelilla Kft. által forgalmaztt LEHNER zöldtrágya vetőgépek méretüknél fogva ráépíthetők a munkaeszközökre és az erőgépekre egyaránt. Nem igényelnek költséges tartószerkezetet és gyakorlatilag bármilyen gépre megoldható az adaptációjuk.

A LEHNER SuperVario zöldtrágya vetőgépek Németországban készülnek, kiváló minőségűek és kedvező árfekvésűek. Rozsdamentes röpítőtárcsával vannak felszerelve, áttetsző polipropilén tartályukban látszik a vetőmag mennyisége, leeresztőnyílással vannak ellátva. (Az ábrákon a legnépszerűbb, 110 literes változat látható)

A kezelődobozuk alumíniumból készül, magyar nyelvű menüvel (és kezelési utasítással) rendelkeznek. Beállíthatjuk rajta a röpítőtárcsa fordulatszámát, valamint a garat nyitásának mértékét, a dűlőben pedig egy gombnyomással nyithatjuk és zárhatjuk a garatot.

A szórási szélesség maximuma zöldtrágya keverékeknél általában 12 méter, 6-8 méteres szántóföldi kultivátorok és nagyméretű hengerek elé is nyugodtan felszerelhetjük őket.

Mérlegelve a lehetséges eredményeket és kockázatokat, a zöldítési kötelezettségünket, melynek mindenképpen eleget kell tennünk, akkor a zöldtrágya vetőgép üzembe állítása racionális döntés lesz.

Borsiczky István
Tomelilla Kft.
www.tomelilla.hu