Villányi vörösborra voksoltak Németországban

A németországi Frasdorfban 2016. decemberében először rendezték meg a nemzetközi PAR borversenyt, ahol Koch Csaba 2012-es villányi Csanád Cuvée-je 96 ponttal a mezőny vörösbor-kategóriájának győztese lett. A megmérettetésen 12 ország legjobb nedűi keltek versenyre.

A bajnok

A borbírák szerint Koch Csaba villányi Csanád Cuvée-je a rengeteg szép vörösbor közül merőben kiemelkedett eleganciájával. A 2012-es évjáratban a diósviszlói Imre-völgyben szüretelt, 50 százalékban cabernet franc-ból, 25 százalékban Cabernet Sauvignonból és 25 százalékban Merlot-ból készült klasszikus bordeaux-i házasítás 14 hónapig érlelődött kis fahordóba.

Érdekesség

A zsűri az eredendően hajós-bajai borász villányi birtokának két másik tételét is aranyéremre méltatta: 2012-es Cabernet Sauvignon Classicus borának 91, míg ugyanezen évjárat és fajta Prémium változatának 90 pontot adott.

A 2012-es Csanád házasításnak egyébként nem ez az első elismerése. 2015-ben a Bayer Országos Borverseny vörös csúcsbora lett, Nemzeti Borkiválóság, de kiérdemelte a Tudósok bora különdíjat is. A néhány hónappal ezelőtt a lombardiai Bergamóban megrendezett Merlot és Cabernet fajták világversenyén nemcsak aranyérmet nyert, de a sajtó különdíját is kiérdemelte a 2012-es Csanád.

bor borászat németország vörösbor