fbpx

Zöldtrágyázás száraz viszonyok közt

Írta: Szerkesztőség - 2017 június 22.

A szárazabb klímájú területeken számolni kell az esetleges csapadékhiánnyal, amely tőszámcsökkenést okozhat, így az adott területen nem érhető el 100%-ban a megfelelő borítottság. Ebből adódik, hogy ilyen körülmények közé nem minden keverék alkalmas. A gyomelnyomó képesség és a talajborítás nem tud minden esetben megvalósulni.

Eredményeink alapján száraz klímájú területekre pohánka-, négermag-, facélia- és mustártartalmú keverékeket ajánlott alkalmazni, magasabb vetőmagnormával vetve, amely biztosítja a tápanyagok művelt rétegben való tartását, a talaj takarását és a szántóföldről lehordott növényi részek szervesanyag utánpótlását. Az időben bedolgozott zöldtrágyát az utóvetemény meghálálja.

Ezen ismeretek alapján állítottuk össze a Lajtamag Kft. Zöld víz nevű új keverékét. Összetételének (pohánka, facélia, négermag, bíborhere) köszönhetően a Zöld víz jól alkalmazható szárazabb klímájú területeken is, ahol a júliusi másodvetés biztonságosabb. A keverék bedolgozása korán, már szeptemberben megtörténhet, és utána őszi gabona is vethető.

Elsőként a pohánka és a négermag kel ki a keverékben. A facélia jó talajtakarást, a bíborhere a nitrogén megkötését biztosítja. A pohánka kiváló kiegészítője a keverék többi komponensével. A négermag gyors fejlődésű lágyszárú növény, amely csak augusztus második felétől kezd virágozni, így magot nem képez. A négermag és a pohánka fagyérzékeny növények (a négermag 5°C alatt elfagy), ezért a zöldtrágya bedolgozását az őszi hidegek megérkezése előtt javasolt elvégezni.

Lajtamag Kft.