Agrárágazat – 2018. Augusztus

Kedves Olvasóink!

Nyár van, idénymunka-főszezon, de a mezőgazdaság bármely szakterületén dolgozik az ember, igyekszik a megérdemelt pihenésére időt szakítani. Erre még jó is lehet a sokat emlegetett globális felmelegedés, és a vele járó hőség. Nem friss adat, de határozottan illusztrálja a mindennapjainkat: 2016 februárjában a globális földfelszíni átlaghőmérséklet 1,35°C-kal magasabb volt az 1951 és 1980 között mért átlagnál… Valljuk be, a mezőgazdaság is egyre inkább ki van szolgáltatva a szélsőséges időjárási jelenségeknek, amiből az idén már volt részünk bőven.

A közelmúltban több kajsziültetvény-tulajdonossal is volt szerencsém találkozni, birtokukat bejárni. Sajnos ráértek velem beszélgetni, hisz a tavaszi fagyok okán a gyümölcsszedés elmaradt, mint ahogy a lekvár- és pálinkafőzés is. A későn érkező, de annál tovább tartó esőzések viszont az aratást bolygatták fel, a melegekkel párban járva pedig hetekkel előrehozták a szőlőszüretet.

Mit lehetne tenni? Hagyatkozzunk a negyven éve közkézen forgó, „évről-évre frissülő” Dávid-naptárra? Várjuk a szerencsénket/balszerencsénket? És ott van még a biztosítás opciója is…

A gyümölcsösbirtokok látogatása közben francia agrárbiztosítási tapasztalatokról hallottam: ha a biztosítandó fél nem tesz semmit az időjárási kockázatok csökkentéséért, a biztosítási díja olyannyira az egekbe szökik, hogy már az is felér egy természeti katasztrófával. Egyáltalán nem a biztosítókat szeretném emelésre buzdítani: valóban szemléletváltásra serkenteni a termelésben, termelésből élőknél. A jégelhárító-rendszer bevezetése, mint valami időszámítási origó lengte be a szakmát, amiben bízhatunk, és persze bíznunk is kell. Annak a jéghálónak és esővédő fóliának a hatékonysága viszont, amit például egy intenzív meggyes megkíván, felülmúlhatatlan.

Tudom, most legfeljebb a gyümölcstermesztők érezhetik megszólítva magukat. Aktuális lapszámunkban viszont szinte minden ágazat talál kedvére-hasznára való, és nem globálisan felmelegedő szakmai tartalmat. Jó olvasást kívánok hozzá!

Sándor Ildikó

főszerkesztő

Nyomtatott kiadás: HU ISSN 1586-3832
Impresszum

Lapszámban megjelent cikkek