Agrárágazat – 2018. Júliusi különszám: Kalászos

Kedves Olvasóink!

Most egy kicsit messzebbről kezdeném: a Föld felületének csak mintegy 1/3-át teszi ki a szárazföld (13.000 millió ha), a többi felületet víz borítja. Ennek a szárazföldi területnek viszont csak nagyon kis hányada, mintegy 10-11%-a az, amely szántóföldi művelésre is alkalmas. Jöhetnénk most a sok eszkimó és kevés fóka párhuzammal, de tény, hogy a világ különböző országaiban eddig meghirdetett programok, amelyek a szántóterületek növelésére irányultak, csak nagyon korlátozott eredményekkel jártak. Kevés olyan ország van (pl. USA, Argentína, Ausztrália, Ukrajna, Oroszország), ahol még valóban rendelkeznek  szántóföldi termesztésre alkalmas, bevonható területtel. Tehát ha leegyszerűsítjük a növénytermesztés helyzetét és feladatait, akkor látjuk, hogy növekvő mennyiségi és minőségi igényeket, csökkenő fajlagos területen és romló környezeti feltételek (nemcsak a talaj, hanem a klímaváltozás hatásai is) mellett kell előállítani. Ez rendkívül összetett és súlyos feladat.

Gabonaféléket szinte a világ valamennyi országában termesztenek. A legfontosabb, legnagyobb területtel jellemezhető gabonatermesztő országok India, Kína, USA, Európai Unió, Oroszország, Ausztrália, persze eltérő feltételek mellett, más-más arányban. Míg az USA-ban a kukoricának van tradíciója, Kínában főleg kalászos gabonákat (búza, rizs) termesztenek, Indiában a kalászosok mellett a cirok és a köles a legnépszerűbb növénykultúra.

Magyarországon évtizedek óta állandónak tekinthető a gabonafélék vetésterülete: kukoricát 1,2 millió, őszi búzát 1,1 millió, az őszi és tavaszi árpát 300-350 ezer hektáron termesztünk.

Mezőgazdaságunk egyik alapvető gondját épp a gabonanövények ilyen jelentős volumene és az azt felhasználó állatlétszámának csökkenése jelenti.

Itt és most viszont nem a szerkezetváltásnak van helye. Különszámunk összeállításához fajtabemutatókra jártunk, növényvédelmi, tápanyagutánpótlási kérdésekre kerestük a válaszokat, és persze piacra jutási és exportlehetőségeinket is boncolgattuk.

A már megkezdődött aratáshoz és a ránk váró szezonhoz is sok sikert, jó terméseredményeket, a fennmaradó időhöz pedig hasznos információkat, jó olvasást kívánok!

Sándor Ildikó

főszerkesztő

Nyomtatott kiadás: HU ISSN 1586-3832
Impresszum

Lapszámban megjelent cikkek