Agrárágazat – 2018. Május

Kedves Olvasóink!…

Mint macska a forró kását. Igen, így kerülgetik, kerülgetjük az uniós támogatások lehetséges csökkenésének témáját. Többek között Nagy-Britannia távozása okán csepegtetik Brüsszelből egyre gyakrabban a csökkentés hírét, a megoldásra pedig sorra születnek az alternatívák. Többek között az elsők között ajánlottuk fel a többletbefizetést (akár 20%-ot is), de a nemesítők, kutatók, agrárközgazdászok már a „másként gondolkodást” is firtatják. De tudunk vajon másképp gondolkodni, másképp gazdálkodni, mint ahogyan a szülőktől vagy épp a tankönyvekből tanultuk?

A jelenlegi 60-70 ezer forintos hektáronkénti támogatás hiányát különösen a szántóföldi növénytermesztők éreznék meg egyrészt a természeti kockázatok, másrészt az inputanyagok viszonylag magas, a felvásárlási árak hosszabb távú alacsony szintje miatt. Vegyük sorra: indul az aszálymonitoring-rendszer és a jégkárelhárítás, mindkettő országos lefedettséggel, tehát még a legnagyobbnak tűnő kockázati tényezőnek is igyekszünk szembe menni. A nemesítők sorra jelentenek be aszálytűrő fajtáikat elismerésre, de az a bizonyos másképp gondolkodás merészebb megoldást is jelenthet: sovány talajon a rozs termesztését javasolnák, de a kertészet, a hidrokultúra is szóba jöhet, persze csak merészebb termelők esetében. Itt viszont gyorsan hozzá kell tennünk a legelső buktatót: a leginkább kézimunka-igényű ágazat jelenleg leküzdhetetlen munkaerő-problémával küszködik, így ez a megoldás egyelőre felejtősnek tűnik. A váltani kényszerülő gazdaságok számára a támogatások átcsoportosításával szóba jöhet még az ökotermesztés is, de itt a felvásárlási (feldolgozói, értékesítési) utánkövetésről is érdemes előre gondolkodni.

A változás az örök – tartja a mondás. A mezőgazdaság egészen biztos, hogy a maga történelmében hatalmas változásokon megy át a közeljövőben, amihez nyitottság, szakmai tudás és elhivatottság feltétlen szükséges.

Hasznos olvasást kívánok!

Sándor Ildikó

főszerkesztő

Nyomtatott kiadás: HU ISSN 1586-3832
Impresszum

Lapszámban megjelent cikkek