VM: az áfacsökkentés a húspiac legális szereplőit támogatja
Az élő- és a félsertés általános forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra csökkentése a húspiac legális gazdasági szereplőit támogatja.
Hírlevél
Nem akarsz lemaradni a mezőgazdaság cikkeiről? Add meg az e-mail címed, és mi elküldjük neked a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélreAz élő- és a félsertés általános forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra csökkentése a húspiac legális gazdasági szereplőit támogatja.
Elutasította az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága az 5 százalékos áfa kiterjesztését több alapvető élelmiszerre.
Jövő év január elsejétől több, állami tulajdonban lévő agrárkutató gazdasági társaság feladatát a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ veszi át – jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben.
A magyar húsipar csak jelentős szerkezet-átalakító beruházásokkal tudja visszanyerni versenyképességét, a béreket pedig emelni kell, hogy az ágazat ne veszítse el a szakképzett munkaerőt.
A VHT, valamint a Hússzövetség arra kéri az Országgyűlést, hogy a 2014-es adótörvényekről szóló döntésekor vegye figyelembe a sertéshús és hústermékek áfájának 5 százalékra való csökkentésére vonatkozó kezdeményezésüket.
Font Sándor (Fidesz) a testület hétfői ülésén az adótörvényekről szóló törvényjavaslat tárgyalása során kijelentette:
A lakossági húskereslet zsugorodása a baromfiágazatban is érezhető.
Évente tartósan 12 ezer tonna vadhús kerül piacra Magyarországon.
Elsősorban a kis és közepes élelmiszer-feldolgozóknak dolgoztak ki az egészséges táplálkozást szolgáló élelmiszerrecepteket az Országos Húsipari Kutatóintézetben.
Új húsipari üzemet létesített Békésszentandráson a Hungaro-Food 2009. családi vállalkozás.