Agrárágazat - 2015. február

A lapszámban megjelent cikkek:

 • Kedves Olvasóink!

 • Növekvő AMAZONE-értékesítési hálózat Magyarországon 2015. január 1-től

 • Hírek:

 • Annak ellenére, hogy véget ért a 2007-2013 közötti Európai Unió által társfinanszírozott pályázati időszak, szeretnénk emlékeztetni olvasóinkat: ettől függetlenül a támogatott beruházásaikhoz kapcsolódó monitoring adatszolgáltatási kötelezettségük a fenntartási időszak lejártáig még fennáll.

 • Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow Termékverseny 

  Pályázat 2015 eredménye

 • 19 százalékot, 10059 pontról 8190 pontra esett a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) egy év alatt. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 19 százalékkal lettek olcsóbbak a gabonafélék 2013 decembere és 2014 decembere között a Magro.hu mezőgazdasági piactéren.

 • 2015. január 1-jével vezették be az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszert. Az EKAER-rendszer ügyfélkapus azonosítóval érhető el, ezért minden érintettnek célszerű ügyfélkapus azonosítóval rendelkeznie. Az alábbiakban néhány fontos elemet és hasznos tanácsot ismertetünk az új szabályzásról.

 • Kiemelkedően jó termés, küzdelmes év, gasztro-turisztikai kilátások

 • A 2015. év elején induló Zöldítés nevű európai uniós programmal kapcsolatban már több írás is megjelent különböző újságokban és internetes oldalakon, mivel ez a program kétségtelenül jelentősen érinti a gazdálkodók támogatásának a mértékét. ?A víz legtisztább a forrásnál? mondás értelmében a téma talán legilletékesebb hazai képviselőjét ? Madarász Istvánt, az FM osztályvezetőjét ? kértem egy beszélgetésre, a Zöldítéssel kapcsolatos praktikus kérdések egyértelmű tisztázására.

 • A búza és a rozs keresztezésével létrehozott növény ? amit épp ezért rozsbúzának is hívhatunk ? ragyogó kilátásokat nyit mind a takarmányozásban, mind az emberi táplálkozásban. Mi, magyarok a nagyszerű nemesítő munkának köszönhetően a kiváló tritikálé-fajtákkal nagy értéket tartunk a markunkban.

 • A növénynemesítésről elmondható, hogy ha nem is egyidős az emberiséggel, de a növénytermesztéssel bizonyosan. Kétségtelen tény, hogy csaknem 10.000 évvel ezelőtt Mezopotámiában már foglalkoztak búzanemesítéssel, természetesen a kor szakmai színvonalán. Az ember nagyon hamar felismerte, hogy az egyes növényegyedek tulajdonságaiban jelentős különbségek mutatkoznak, és az ő munkája akkor lesz a legeredményesebb, ha a számára legkedvezőbb tulajdonságokkal bíró növények magjait szaporítja. Erre a Bibliában is van utalás, és a nemesítéssel kapcsolatban meg kell említeni, hogy a Kínában nem csak a papír, a puskapor és a porcelán területén tudtak letenni valamit az emberiség asztalára, hanem a növények ? elsősorban a búza és a rizs ? nemesítésében és a fajtaleírásban, valamint a fajtafenntartásban is jópár évszázaddal beelőzték a ?fejlett nyugatot?.

 • Hiába jó egy termék, ha egy kevésbé hatékony reklám kapcsolódik hozzá. A végeredmény akár kudarc is lehet, aminek sem a cégtulajdonosok, sem a menedzsment nem örül. A termékek közötti éles piaci verseny napjainkra megköveteli az egyre kifinomultabb módszereket alkalmazó reklámok használatát. A reklámkészítők számára a hatékony reklámok kialakításához és tökéletesítéséhez a reklámpszichológia alkalmazása az egyik ideális eszköz. A reklámok mélyebb szintű működéséről beszélgettünk Keresztes Attilával (http://www.spiritlab.hu, http://letezes.keresztesattila.hu/ ).

 • A túrkevei székhelyű Herman Ottó Természetvédő Kör kiemelt figyelmet fordít az agrárterületek biodiverzitásának megóvására, fejlesztésére. A Svájci-Magyar Civil Együttműködési Alap támogatásával megvalósuló jelenlegi törekvéseink sokrétűek, ahogyan arra a pályázat címe is utal: ?Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében?.

 • 2014 januárjától kötelező az integrált termesztési gyakorlat alkalmazása mind a szántóföldi kultúrák, mind az ültetvények esetében.

 • A lucerna a kukorica mellett legfontosabb takarmánynövényünk. Közvetlen takarmányozási jelentőségén kívül felhasználható a biológiai talajművelésben, és előnyösen hat a talajok termékenységére is. Fejlett gyökérzete nitrogénben és szerves anyagban gazdagítja a talajt. A lucernával szimbiózisban lévő Rhizóbium-fajok 3-4 év alatt akár 200-300 kg nitrogént kötnek meg hektáronként. A mélyebb talajrétegekből foszfor- és kálium-tápanyagokat hoz fel, és ezzel a feltalajt is gazdagítja. Az eróziónak kitett területeken jelentős talajvédő hatású.

 • A növényvilág több száz millió éves fejlődése során a növények képessé váltak megvédeni magukat az őket érő külső behatásoktól, így a rovarok támadása ellen is. Számos növény termel olyan vegyületet, mely riasztó hatással van a rovarokra, vagy akár el is pusztíthatja azokat, azaz repellens vagy inszekticid hatású. Napjainkban az allelokémikus interakciók a növények és állatok közt az egyik legjobban kutatott téma, többek közt mivel érdekes perspektívát nyújt a növényi eredetű peszticidek fejlesztésében. (Az allelokemikáliák egy faj egyedei által termelt olyan anyagok, amelyek befolyásolják egy másik faj egyedeinek viselkedését vagy növekedését.) Számos olyan másodlagos növényi anyagcsereterméket fedeztek fel, melyek befolyással lehetnek a rovarok fejlődésére, növekedésére vagy viselkedésére. A botanikai inszekticidek olyan növényi eredetű anyagok, melyek káros hatást gyakorolnak a rovarokra, így alternatívát kínálnak a hagyományos vegyi védekezés mellett a rovarkártevők irtására. 

 • A Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) a gépüzemeltetés adatainak alakulását egyes nagyobb gazdaságokban kíséri figyelemmel, és a tényszámokból kiindulva, a várható árakkal, bérekkel, valamint egyéb költségekkel számolva minden évben kidolgozza, és közreadja a mezőgazdaságban használatos erő- és munkagépek (gépcsoportok, munkaműveletek) adott évre vonatkozó fajlagos teljesítéseit és üzemeltetési költségeit. 

 • A bolognai EIMA 2014 kiállításon hirdettek győztest ?AZ ÉV TRAKTORA? megmérettetésen, ahol 23 ország független szaksajtósának véleménye alapján, három kategóriában adtak ki díjakat. ?Az év aranydizájn traktora? a Deutz-Fahr 9340 TTV lett. A díj elismeri a legjobb dizájn megoldásokat a mezőgazdasági világában, az ergonómia, a funkcionalitás és a stílus tekintetében.

 • Januári számunkban a 2015. február 22-26. között Párizsban megtartandó SIMA kiállítás arany és ezüst érmeseit mutattuk be, ezúttal a 18 különdíjjal jutalmazott első felére kerül sor.

 • A Pöttinger termékfejlesztési irányvonalának meghatározásakor a fő szempont az ügyfelek igényeinek és elvárásainak minél teljesebb kielégítése. Konkrétan ez annyit jelent, hogy az innováció fókuszában a gazdaságosság, a talaj- és takarmánykímélő eljárások, valamint az intelligens technológiák és vonzó formatervezés áll. Az osztrák vállalat a 2015-ös idényben a gyepgazdálkodás és talajművelés gépeinek széles skáláját kínálja.

 • A mikrogranulátum-kijuttatás (kiszórás) a szilárdvegyszer-kijuttató berendezésekkel történő olyan növényvédelmi/tápanyag-pótlási eljárás, amelynek során a talajba vagy a talajfelszínre kémiai hatású ? a portól és a normál granulátumoktól eltérő nagyságú ?, általában 100-800 ?m közötti szemcseméretű, kismennyiségű (~10-30 kg/ha) vegyszerek vagy mikro-formátumú starter műtrágyák kijuttatására kerül sor. A kijuttatási technológia műszaki megvalósítása a különböző vetőgépekre adaptálható mikrogranulátum-kijuttató berendezésekkel lehetséges.

 • 2. rész: hajtóműolajok, hidraulikaolajok, kenőzsírok

 • Rendszeresen járva a hazai és külföldi kiállításokat látjuk, hogy az innováció nem áll meg. Ezért minden hónapban körbejárjuk pár, itthon már forgalmazott gépcsalád háza táját, újdonság térképünkön pedig még ismeretlen gépek legfrissebb hírei közt szemezgetünk. 

 • Szívvel-lélekkel viszik a gazdaságot, de útjukban állnak a kisbirtok-ellenes szabályzók és a földhiány

 • Az EuroTier egyedülálló vonása, hogy a takarmányozással és állategészséggel kapcsolatban rendkívül széleskörű információkhoz juthat az érdeklődő. A termékek gyártói találkozhatnak az állattenyésztési ágazat termékfelhasználóival. Hannoveri beszámolónkat ezúttal is magyar kiállítók tapasztalataival folytatjuk.

 • Februári és márciusi teendőink