fbpx
269357

A nyereség mechanikus gyomirtással is biztosítható?

Írta: Agrárágazat-2024/4. lapszám cikke - 2024 április 11. -Hirdetés

A mezőgazdaságban egyre vékonyodik a nyereségességi ráta. Hogy ez most hosszú távon így lesz-e, vagy csak amíg a háború elhúzódik? Előbb-utóbb el kell, hogy fogyjon az olcsó gabona. A termelőknek nagyon sok tényezőre van ráhatásuk, ugyanígy nagyon sokra nincs. Amire ráhatásuk van, az a tudásból fakad. Amire nincs, azt vagy megvásárolja, vagy nem, mert előbb-utóbb el kell adni a terményt.

5A tápanyag-utánpótlás, a növényvédelem, a talajművelés és vetés mind olyan egysége a termesztéstechnológiának, amelyek egymásra épülnek, sokszor egyik hozza magával a másik szükségességét. Egy no-till parcellán relatíve nehezebb állományban mechanikus gyomirtást végezni. Itt egyszerűbb a permetezővel. Azokon a parcellákon, ahol kevesebb vagy egyáltalán nincs szármaradvány a sorok között, ott sokkal könnyebb, így a gyérsoros kultúrákban, pl. a műtrágya bedolgozása és a gyomirtás sokszor egy menetben meg is történik. Van olyan is, ahol a takarónövény mennyisége nyomja el éppen a gyomokat, és ebben az esetben egy totális gyomirtással a vetés előtt/után lesz lerendezve a gyomirtás.

Azonban nagyon nagy felületeken történik még mechanikus gyomirtás, amit, ha összekombinálunk egy precíz sávpermetezéssel is, akkor mindkettőből a maximumot hoztuk ki. A Leeb növényvédő gépek zömével, ahol 25 cm fúvókaosztással rendelkezünk, alkalmasak a sávpermetezésre (még a 45 cm sortávra is). A sávpermetezést kétféleképpen lehet elképzelni. Növényvédő vagy gyomirtó szert, ill. levélen felvehető tápanyagot juttatunk ki a növény sorára, és közte mechanikus gyomirtást végzünk, akár tápanyag-kijuttatással is. A másik formája pedig, amikor a gyomirtó megfogná nagyon a kultúrnövényt, ekkor a sorok közé permetezünk, és a kultúrnövény sorára egyáltalán nem vagy jóval kisebb mennyiséget juttatunk ki.

A sorközműveléssel a mechanikus gyomirtás mellett levegőt is viszünk a talajba. Az igazi mechanikus gyomirtás a különböző eszközök kombinációjából adódik. A gyérsoros kultúráknál is nagyon hatékonyan lehet használni a gyomfésűt. A Cura ST-vel vetés előtt vagy után a kelésben levő gyomokat óriási arányban ki lehet szedni. Amikor pedig a kultúrnövény kinőtte a gyomfésűt, kezdjük a sorközművelést.

Sorközművelés

A Transformer egy igen robusztus, intenzív használatra alkalmas sorközművelő. A középső tagba van beépítve a mozgatórendszer, így a gép nagyon közel van a traktorhoz, még jobban növelve a pontosságot. A vázra a kocsikat bárhova lehet tenni, így bármilyen sorköztávolság művelhető. A széles, robusztus paralelogrammák stabilitást és hosszú életet biztosítanak. Az ínyenceknek még a gabonát is meg lehet sorközművelni. Erre kétféle változat lehetséges. Az egyik, hogy a standard gyérsoros kultúrákban használt gépen a kapákat és a kocsikat megfelelően a sűrűsoros kultúrának helyezzük el, így több sornak egy sorvezető mélységtartó kereke van, a másik, hogy a sűrűsoros (25 cm) kultúráknak megfelelő sortávolságonként egy keskeny paralelogramma-kivitellel minden sornak egy kocsija van. Ez a Transformer SL.

A sorközművelő mindenféle jóval felszerelhető. Termelői igény szerint lehet védőtárcsa, védőlemez vagy éppen L alakú kapa a sor mellett. Mindegyiknek megvan az előnye a másikkal szemben annak függvényében, hogy milyen földön, szármaradvány mellett használjuk.

A növény sorába az ujjas tisztító tud benyúlni, azonban amikor a növények már magasabbak, akkor ezekkel a sortisztítókkal akár bakhátat is képezhetünk. Ezt előszeretettel alkalmazzák a szójatermesztők, ugyanis ekkor az alsó emelet picit magasabban helyezkedik el, így az aratásnál kisebb a veszteség, s nem utolsósorban a kombájn belső részét is óvtuk.

LEEB – sávpermetezés

Transformer 9 VF – 50 cm sortáv

Tápanyag-utánpótlásra…

használhatunk szilárd műtrágyát, ehhez kétféle Partner fronttartály áll rendelkezésre, vagy éppen folyékony műtrágyát, amelyet a Leeb FT tartályokból juttathatunk ki a sor mellé vagy a sorok közé.

A mezőgazdászok általában sokat tesznek a környezetért, ezenfelül eltartják a lakosságot egészséges élelemmel. Ám mindezek mellett, a természetre gondolva jó lenne, ha minden gazda, minden évben minden parcellája mellé ültetne egy facsemetét.

Szász Zoltán, +36-30/743-0302

Horsch