fbpx

Sumi Agro-megoldások a kijózanodást ígérő 2024-es évre

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 08.

A mezőgazdaság mindig is a kiszámíthatatlanság ágazata volt, de talán sosem annyira, mint az utóbbi 3-4 évben. A geopolitikai-gazdasági viszontagságok mellett időjárási, értékesítési és növényvédelmi kihívások egyszerre érik a gazdákat, a Sumi Agro ezért azt a célt tűzte ki, hogy megbízható, a biztonságot garantáló technológiákat, készítményeket ad a gazdák kezébe – hangzott el a vállalat Szezonnyitó kereskedői találkozóján.

Termékláncra termelni biztonságosabb

A rendezvényen Fórián Zoltán (vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ) nevezte el az idei esztendőt a „kijózanodás évének”. A szakmai alapon nyugvó hitelezéssel az utóbbi években komoly agrárhitelállomány-növekedést produkáló pénzintézet elemzője szerint a világhatalmi átalakulás a piaci viszonyokat is felforgatja. Ehhez egyrészt higgadt és körültekintő számolással, a költségek és a reálisan várható haszon elemzésével tudnak alkalmazkodni a gazdák. A szeszélyes körülményekhez való alkalmazkodás másik iránya a valóban piacképes termények előállítása. Fórián Zoltán azokat nevezte jövedelmező haszonnövényeknek, amiket nem egy-egy átfutó divat alapján választ a gazdaság, hanem a működő értékláncok meglétéből eredő stabil felvásárlói háttér és kiszámítható árak miatt.

Bővül a Sumi Agro részesedése

A Sumi Agro szezonnyitójának tematikáját mintha valóban éppen erre az aggasztó, rövidtávú jövőbeni helyzetre találták volna ki. Matyasovszki István ügyvezető igazgatónak elöljáróban azonban még így is volt pozitív üzenete a gazdák felé. Szakértői elemzések alapján rámutatott: az idei év második felére végére enyhül a recesszió, csökkennek a raktárkészletek, és néhány főbb haszonnövény terményárai lassú emelkedésnek indulnak. A Sumi Agro érzékelte, hogy a gazdaság e helyzetben is elsősorban a kiadások visszafogásának stratégiáját követik, így a ők nem is terveznek áremeléseket. Ezt egyébként részben az a piaci bővülés is lehetővé teszi, amit a hazai vállalat elért a tavalyi évben. A magyarországi ügyvezető ugyanakkor óva intette a gazdákat a hamisított vagy ellenőrizetlen pótmegoldásoktól: az „olyan, mint” termékek nem „olyanok”.

A szakmai előadások sorában

…Gáspár Gergely területi képviselő a Sumi Agro klomazon nevű hatóanyagára épülő technológiát és termékeket ismertette. Elsőként a terbutilazin-mentes, új Iseran gyomirtó szert, amely mezotrion- és klomazon-összetétele révén, új hatásmechanizmussal él a magról kelő egy- és kétszikűek ellen. Minthogy új készítményről van szó, rezisztenciatörő, emellett kiegészíti, erősíti a kombinációs partnerek hatását, s már kevés bemosó csapadék is elegendő a hatásához, elsősorban selyemmályva, kakaslábfű, köles- és muharfélék, magról kelő fenyércirok, részlegesen még parlagfű és csattanó maszlag ellen is. Miseran Flexx-csomagban – azaz a levélen és gyökéren át is felszívódó Merlin flexx-szel társítva – az Iseran egyszikű-oldalát erősíti, miközben a Merlin flexx kétszikű-vonásait támogatja meg. Így alacsonyabb dózisok mellett is teljes értékű hatékonyságot, markáns hatást fejt ki kikelt gyomok ellen is. Erénye a hosszú tartamhatás (csapadék hatására újból aktiválódik, és képes elpusztítani a később kelő gyomokat is), a szárazságtűrés, rugalmasan alkalmazható (pre- és korai posztemergensen is) szemes-, siló- és vetőmag-kukoricában, illetve mák kultúrában is.

…Csorba Csaba termékfejlesztési menedzser elsőként a természetes alapú, specifikus adjuvánsrendszert tartalmazó Brixton-t ajánlotta a Sumi Agro érdeklődőinek figyelmébe. A jelentős hatékonyságot eredményező, posztemergens egyszikű irtó a gyomok levelein és földfeletti részein kötődve jutnak a gyökerekbe. A repce-, napraforgó-, szója- és cukorrépa-kultúrákban engedélyezett készítmény erénye, hogy miközben a fejlett nehezen irtható gyomok ellen is hatásos, nem jellemzi utóvetemény-probléma, nincs vetésváltás-korlátozás. A szakember méltatta a proaktív, kuratív és eradikatív hatású, hazánkban már 10 ezer hektáron alkalmazott Protiostar kalászos gombaölőt, amely kalászfuzáriózis és a mikotoxin-szennyezettség kialakulása ellen hatásos. Emellett termésfokozó és minőségjavító hatása is van, sok helyütt pedig a kalász- és lombvédelemben a Toledo nevű készítménnyel együtt használják, igen meggyőző tapasztalatokkal. Megemlítette a már jól ismert Cyflamid gombaölő szert is, amely mindmáig kiemelkedő lisztharmat ölő hatással bír kalászosokban, almában és szőlőben is, preventív, kuratív jellemzői hosszú hatástartammal érvényesülnek. Elhangzott a Mizona ismertetője is: e széles spektrumú gombaölő elsősorban a levélbetegségek megelőzésére, de az epidémia megindulásának fékezésére is alkalmas akár preventív, akár a tünetek megjelenésekor alkalmazva is. Zöldítő, vitalizáló hatása növelheti a terméshozamot.

Az újdonságok között szerepelt még a Kanemite 15 SC atkaölő, amelynek talán fő értéke, hogy új hatásmechanizmusú készítményként nem fenyeget keresztrezisztencia, gyors, taglózó kontakt hatást érhetünk el vele, méhekre nem veszélyes, ugyanakkor a hazánkban újdonságnak számító acekinocil hatóanyag révén a takácsatka valamennyi mozgó fejlődési alakjára hatásos alma, körte-, cseresznye-, szilva -, paradicsom és dísznövénykultúrákban. Csorba Csaba végezetül kiemelte a peronoszpóra, lisztharmat és szürkerothadás ellen ajánlott Romeo gombaölő szert. Elicitorként fő feladata, hogy a megbetegedésekkel szemben fokozza a szőlő ellenálló képességét. Előnye, hogy számos kórokozó gomba ellen serkenti hatékonyan a növény védekező mechanizmusát, öko- és konvencionális növényvédelmi programokban is használható (nincs szermaradék-korlátozás), és kiváló kombinációs partner.