fbpx

Módosult az AÖP egyik legnépszerűbb eleme…

Írta: Agrárágazat-2024/3. lapszám cikke - 2024 március 08. -Hirdetés

a karbamid környezetbarát felhasználása gyakorlat!

A gyakorlat keretein belül, a korábbi évvel ellentétben, most már lehetőség lesz minden kultúra fejtrágyázására folyékony karbamidtartalmú műtrágyákkal (UAN, Nitrosol) abban az esetben, ha a kijuttatás során egy a kiadott listán szereplő ureázgátló inhibitort is alkalmaznak!

A BASF Limus® Perform évek óta bizonyító ureázinhibitora szerepel a listán!

De miért lesz környezetbarát a Limus® Perform használatával a folyékony karbamidtartalmú műtrágyánk?

A Limus® Perform használatával nemcsak a támogatási követelményeknek tudunk megfelelni a káros anyagok légkörbe jutásának csökkentése mellett, de a hatásmechanizmusa révén számos, a gazdálkodó és a növény számára is pozitív tulajdonsággal rendelkezik.

Ilyen pozitív tulajdonság például a fejtrágyázás időzítésének rugalmassága, ami nagy segítség lehet a munkaszervezés szempontjából:

A Limus® Perform-nak köszönhetően rugalmasabb a fejtrágyázás időzítése, hiszen az oldattrágyák hosszabb ideig, akár 2-3 hétig stabil állapotban maradnak, száraz körülmények között is „bevárják az esőt”, ráadásul kísérleteink alapján a teljes fejtrágyázásra szánt nitrogénműtrágya-adag kijuttatható egy időpontban.

Másik ilyen pozitív hatás a kijuttatott fejtrágya nitrogéntartalmának nagyobb mértékű felhasználhatósága a növény számára, ami magasabb és kiszámíthatóbb termésátlagokat fog eredményezni.

A Limus® reázinhibitor használatával a karbamid-nitrogén feltáródása szabályozott keretek között, elhúzódóan megy végbe, ezáltal a növény igénye és a műtrágyából feltáródó nitrogén jelenléte közelebb kerül egymáshoz.

A BASF ajánlása az UAN-oldatok esetében egyértelműen a Limus® Perform ureázinhibitor használata, hiszen az UAN-oldatok összetételének legnagyobb részére hat a készítmény, a karbamidra. A nitrifikációs inhibitorok használatát (pl. Vizura®) a nagyobb ammóniumtartalmú tápanyag-utánpótlási módszerekhez javasoljuk, mint például a hígtrágyázás.

Összefoglalva, amellett, hogy a Limus® Perform lehetővé teszi a karbamidtartalmú folyékony műtrágyák (UAN-oldat, Nitrosol) környezetbarát használatát, amely az AÖP-ben is támogatott, alkalmazásával a nitrogénműtrágyázás eredményessége is jóval biztosabb. Végső soron használatával a termésbiztonság javul, segítségével magasabb minőségű és mennyiségű termést takaríthatunk be.

Basf Partner