fbpx

Szezonnyitó konferenciasorozatot tartott a Corteva

Írta: Csomor Zsolt - 2023 november 30.

A Corteva Agriscience három magyarországi helyszínen (Siófokon, Lakitelken és Debrecenben) tartotta meg novemberben a szezonnyitó konferenciasorozatát, ahol több mint 500 gazdálkodó kapott információt a vállalat 2024-es tavaszi vetőmag-portfóliójába érkező legújabb kukorica- és napraforgó hibridjeiről, növényvédelmi megoldásairól és a Corteva nemrég engedélyezett biostimuláns termékéről.

Új hibridek szélesítik a kukorica portfóliót

A Corteva a gazdálkodók visszajelzéseire és tapasztalataira támaszkodik a tudományos munka lehetőségeinek kiaknázásához. Ez áll az őszi konferenciasorozat középpontjában, ahol a párbeszéd elősegítése mellett a vállalat célja, hogy a gazdálkodókat a lehető legtöbb információval lássa el az innovációinak kapcsán – mondta köszöntőbeszédében Sergii Kharin, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója, és hozzátette: „Továbbra is fenntartható eszközökkel támogatjuk a magyar gazdákat a hozamuk növelése és a termelékenységük javítása érdekében.”

Sergii Kharin, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója
Sergii Kharin, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója (jobbról) köszöntötte a vendégeket

A Corteva a következő magyarországi szezonra több kukorica hibriddel szélesíti kínálatát, melyek közül három az Optimum® AQUAmax® portfólióhoz (P9398 FAO 370, P9944 FAO 390 és P0450 FAO 490) tartozik. Két hibrid pedig a kiváló szárazságtűrő képességével érdemelte ki a piaci jelenlétét (P9960 FAO 410 és P0260 FAO 470).

A P9413 (FAO 360) hibriddel a vállalat növelte kínálatának sokszínűségét, ugyanis az cikloxidim toleráns kukorica, amely ezzel a fenyércirokkal fertőzött területeken nyújt segítséget a gazdálkodóknak. Ezek a termékek a száraz termesztési környezetben gazdálkodó termelők számára hasznosak lesznek, mint ahogy azt Magyarországon az elmúlt szezonban tapasztalni lehetett, nagyobb terméselőnyt és teljesítményt biztosítva a földeken.

A napraforgó portfólió is bővelkedik újdonságokkal

A vállalat Pioneer® napraforgó portfóliója is számos új hibriddel bővül. A hazai termelők számára a 2024-es termesztési szezonban elérhetővé válnak a linolsavas Express®-toleráns P64LE185 és P64LE269 hibridek, amelyek már bizonyították kiváló alkalmazkodóképességüket a hazai időjárási és talajviszonyokhoz. A Pioneer® magas olajsavas napraforgó hibridek palettája két hibriddel (P64HE244 és P64HE188) bővül, amelyek a Pioneer® magas olajsavas napraforgó portfóliójában elsőként Protector® Szádor minősítéssel rendelkeznek: ezek a hibridek a szádor által veszélyeztetett területeken is termésbiztonságot nyújtanak.

A Corteva növényvédelmi újdonságai

A rendezvényen a termelők megismerhették a Lumiposa® rovarirtó vetőmag-csávázási technológia előnyeit is, amelyet a fiatal növények védelmére fejlesztettek ki a kártevők széles skálájával szemben. A Lumiposa® a növényeket már korai fázisban megvédi a rovarok okozta károktól, így azok erőteljesebben nőnek a jobb terméshozam érdekében. A Corteva 2022-2023-as magyarországi kísérletei szerint a Lumiposa®-val kezelt kukorica vetőmagok akár 3%-kal nagyobb tőállományt és akár 500 kg terméstöbbletet is mutathatnak.

A Corteva növényvédelmi portfóliójának újdonságai közé tartozik a kukorica új gyomirtó szere, a Principal® Forte. Korszerűbb összetételével és széfener tartalmával, rugalmasan kijuttatható posztemergens készítmény. További újdonság a Rexade™ és a Genius™, amelyek kiemelkedően hatékonyak a kalászosok egyszikű gyomnövényei ellen, a Verben™ kalászos gombaölő szer, amely gázosodó hatással teljes értékű védelmet képes nyújtani pl. lisztharmat ellen és a Queen™, amely kiváló hatékonyságot biztosít a kalászosok kulcsfontosságú gabonabetegségei ellen az újonnan kifejlesztett Inatreq™ hatóanyaggal.

A biológiai portfólió első hírnöke

A rendezvényen kiemelték a Corteva magyarországi biológiai portfóliójának első hírnökét, a BlueN® biostimulánst, amely a növényekkel szimbiózisban élő Methylobacterium symbioticum nitrogénmegkötő baktériumot tartalmazza. Ennek a terméknek a használata további nitrogénhez juttatja a növényt, amely beépül az aminosavakba. Minden szántóföldi kultúrában felhasználható.