fbpx

Női gazdálkodók kaptak támogatást a Cortevától

Írta: Kristóf Imre - 2023 október 22.

A 8. ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja Konferencián a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat bejelentette a vállalat által alapított TalentA program projektpályázatának győzteseit, akik a vállalat jóvoltából összesen bruttó 3,25 millió forint támogatást kaptak terveik megvalósításához.

Már 1200 agráriumban dolgozó nőnek biztosítottak fejlődési lehetőséget világszerte

A Corteva Agriscience idén tavasszal második alkalommal indította el a TalentA programot Magyarországon a Magyar Női Unió közreműködésével. A közel kéthónapos képzésen 29 mezőgazdaságban dolgozó nő vett részt, akik előadásokat hallgattak meg többek között a vállalkozásfejlesztés, marketing, mezőgazdasági digitalizáció, talajgazdálkodás és pénzügyi tervezés témakörökben. Az online képzés során a résztvevők naprakész információt, szakmai tudást és segítséget kaptak ahhoz, hogy mezőgazdasági vállalkozásukat a jövőben tovább tudják fejleszteni.

Sergii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója
Sergii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója

Három női gazdálkodó terveit támogatják

Az Agrárminisztériumban megtartott Díjátadó Gálán dr. Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, valamint a Corteva és a Magyar Női Unió vezetői adták át a díjakat. Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület elnöke köszöntő beszédében elmondta, hogy létfontosságúnak tartja a nők agrárszektorban betöltött pozitív szerepének támogatását és bemutatását az olyan képzések során, mint például a Corteva TalentA programja. Sergii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte, hogy a Corteva nőket támogató kezdeményezése túlmutat a vállalat üzleti működésén. – A TalentA egy olyan társadalmi projektünk, ahol a mezőgazdaságban dolgozó hölgyeken keresztül a helyi közösségeket is támogatjuk. Hiszünk abban, hogy a nőknek a társadalomban és a mezőgazdaságban betöltött szerepe is meghatározó, és öröm számunkra, hogy láthatjuk a terveiket megvalósulni, valamint, hogy álmaik eléréséhez a Corteva is hozzájárulhat.

A díjazottak: Csapóné Hernádi Noémi, Okvátovity Dóra, Maczék Réka
A díjazottak: Csapóné Hernádi Noémi, Okvátovity Dóra, Maczék Réka

Vidéken is lehessen venni egészséges élelmiszert

Az első díjat Csapóné Hernádi Noémi CseppKert projektje kapta, aki Békés vármegyében, Kondoros és Nagyszénás közötti farmján gazdálkodik. A Családunktól a családodnak nevű tervének célja az, hogy a kis településeken élők is hozzájuthassanak az egészséges élelmiszerhez. Noémi a saját gazdaságában fenntartható eszközökkel és módokon szeretne élelmiszert előállítani, melyeket heti előfizetéses kosár rendszerben, csomagolásmentesen kíván majd értékesíteni. – A projekt feladatának tartom, hogy ismertesse a szezonális-helyi élelmiszerek fogyasztásának előnyeit, küzdjön a hulladéktermelés és az élelmiszer-pazarlás ellen, valamint népszerűsítse a fiatalok körében a regeneratív és fenntartható gazdálkodást, mint életformát, ezzel hozzájárulva a fiatalok megyénkből való elvándorlásának csökkentéséhez – mondta Noémi az ünnepségen.

Palánták az erkélyekre

A második helyezést Okvátovity Dóra, a Fajszi Paprika Manufaktúra Kft. ügyvezetője érte el az Üvegház és gasztronómiai alapok elsajátítása, élelmiszer edukációs projekt című pályázatával. Dóra lehetőséget kíván adni a vásárlói közösségnek, hogy akár kert nélkül, cserépben, erkélyen saját paradicsomot, paprikát neveljenek, ezért egy olyan üvegházat szeretne építeni, amely helyet biztosít a vetésre, palánták nevelésére. Ezzel lehetőség nyílna arra is, hogy a különböző fázisok bemutathatóak legyenek egy fedett, különleges helyszínen: a Gemenci-erdőben, a Doromlási erdészház kertjében. – Az a célom, hogy a városi közegből kiszakadó, egészségtudatos jelentkezőket edukáljam a zöldségekkel, gyümölcsökkel, gyógy- és fűszernövényekkel és ezek feldolgozásával kapcsolatban. Szeretném elérni, hogy egészen a vetéstől, a palántázáson keresztül tudjak segítséget adni a résztvevőknek, nemcsak nőknek, hanem férfiaknak, apáknak is – ismertette a terveit Dóra.

Gyümölcsös, amely nem termel felesleges mellékterméket

A harmadik helyezést Maczék Réka, Somogy vármegyei őstermelő nyerte el. A Maczék mosolygó ültetvény című projektjének célja a fenntartható növénytermesztés bemutatása és a felelős fogyasztásra való ösztönzés elsősorban a gyermekek és kiskorúak körében. – Családi tulajdonunkban van egy gyümölcsültetvény, így egy ezzel kapcsolatos projektet szeretnék megvalósítani, melynek fő célja egy önellátó és fenntartható ültetvény kialakítása, amely nem termel felesleges mellékterméket, valamint szeretnénk workshopok keretein belül átadni a gyakorlatias és hasznos tudást. Bemutatókat is tervezünk iskolás és óvodás korú gyermekek számára a gyümölcs- és zöldségfogyasztás népszerűsítésére. Mindemellett szeretnénk a közeli anyaotthon lakóinak ismeretterjesztő előadásokat tartani a szemléletváltás elősegítése érdekében – mondta el Réka a projektjéről.