fbpx

Sumi Agro titka a lisztharmat felszámolására

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 14.
Wirth László ügyvezető igazgató megnyitójában elmondta, a mai világban a növényvédőszerek bőségének zavarában nem egyszerű kiválasztani a számunkra megfelelőt. Természetesen probléma van bőven, a Sumi Agro Hungary Kft. innovációs fejlesztéseivel igyekszik megoldást kínálni a lehető legtöbb növényvédelmi gondra.

A szőlő védelméhez elengedhetetlen a betegségek ismerete

A szőlő védelmét meghatározó betegségekről Dr. Dula Bencéné növényvédelmi mikológus tartott nagyon tartalmas előadást. Nem egyszerű feladat a gazdáknak hatékonyan megvédeni szőlőültetvényüket a károsítóktól. Egy biztos, az ismereteket állandóan frissíteni kell, hiszen még a klasszikus betegségek is meglephetnek minket, az új károsítók okozta problémákról nem is beszélve, mint például a szőlő aranyszínű sárgasága a Flavescens doreé, az FD filazma vektora a Scaphoideus titanus vagy az amerikai szőlőkabóca, mely 2006-ban jelent meg hazánkban, és azóta is terjed.
A fent említett filazmák – a krónikus betegségek csoportjába tartoznak – sejtfal nélküli Gram-pozitív baktériumok, amelyek a növények szállítószöveti rendszerében szaporodnak fel, dugulásokat és egyéb élettani rendellenességeket okozva. A Flavescence dorée filazma és a Scaphoideus titanus óriási veszélye abban összpontosul, hogy a kabóca monofág kártevő, így kizárólag szőlőn táplálkozik, ezáltal a betegséget járványszerűen és gyorsan képes terjeszteni.
A szőlő növényvédelmének főbb alapjait azonban az évről évre felbukkanó járványos betegségek: a szőlőperonoszpóra, a szőlőlisztharmat és a szőlő szürkerothadása képezik. Jól tudja ezt a Sumi Agro Hungary Kft. is, ezért egy igazi kuriózummal indítanak támadást a lisztharmat ellen, melyet Dr. Fenyves Tibor (mérnök üzletkötő; Sumi Agro Hungary Kft.) ismertetett.

CYFLAMID a lisztharmat felszámoló biztosa

Az intezív termesztés térhódítása következtében ma már többnyire a kórokozókra fogékony, érzékeny kinemesített szőlő fajták állnak a köztermesztésben. Többek között ezért is jogos felfokozott a termelők igénye egy olyan új lisztharmat ellen hatékony szerre, mely eltérő hatásmechanizmusú a piacon lévő többi terméktől, csökkentve ezzel a keresztrezisztencia esélyét.
A fentiekre válaszolva kezdi forgalmazni a Sumi Agro Kft. a CYFLAMID új gombaölő permetezőszert. Hatóanyaga a cyflufenamid, egy teljesen új hatóanyagcsoport, az amidoxinok első és jeles képviselője, mely kiemelkedően hatékony a lisztharmatfélék ellen. Hatásmódja teljesen egyedülálló. A CYFLAMID gátolja a lisztharmat alábbi életfolyamatait: appresszórium behatolás, hausztórium képződés, hifa növekedés, spóratelep kialakulás, konidiospóra képződés.

CYFLAMID technológia

Almatermésűekben lisztharmat ellen az első tünetek megjelenésekor célszerű kezdeni a védekezést, és azt a fertőzés erősségétől függően megismételni. Közepes fertőzési nyomás esetén a javasolt dózisa 0,4 l/ha. A további szükséges védekezéseket más hatásmechanizmusú készítményekkel kell megoldani.
Szőlőben a készítménnyel lisztharmat ellen a fertőzésveszélyes fenológiai stádiumban (virágzástól fürtzáródásig) célszerű a védekezést végezni. Erős fertőzésveszély esetén a készítményt kontakt hatású készítménnyel ajánlott kombinálni. A készítmény dózisa közepes fertőzési nyomás esetén 0,35 l/ha. Törekedni kell a megfelelő permetlé borítottságra, még a lombozat belsejében is. A további szükséges védekezéseket más hatásmechanizmusú készítményekkel kell megoldani.
Kalászosokban a védekezést a fertőzési helyzettől függően javasolt elvégezni. A készítményt lehetőleg megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor – általában a gabonafélék 2-3 szárcsomós stádiumában vagy virágzáskor – célszerű kijuttatni. A készítményt önmagában 0,3 l/ha dózisban, más lisztharmat ellen is hatásos készítménnyel kombinációban 0,2-0,25 l/ha dózisban javasolt használni. A kijuttatás során törekedni kell a minél jobb permetlé fedettség elérésére.
Aki részt vett a rendezvényen, bőséges rávilágítást kapott a szőlészeti-borászati támogatásokra, betegségekre, gyomirtásra, így talán nem kell majd Szent Vincét segítségül hívni, hogy jó szőlő- és bortermés legyen az idénre is.