Waxy kukorica – Az igényes termelők növénye

Milyen szerepe van a waxy kukoricának az Agrár-Béta Kft gazdasági tevékenységében? Kérdeztük Molnár István-t a Kft tulajdonosát.

Az Agrár-Béta Kft 2001-es megalakulása óta a waxy kukorica termesztése és termesztési integrációja napjainkra a növénytermesztési ágazat legfontosabb részévé vált. A területi számok is jól mutatják az elmúlt 12 év fejlődését: a 2001-es kezdeti 970 hektár össz szántónkhoz képest akkor 100 ha-on, a mai 2200 hektárból 1366 hektáron termelünk waxy kukoricát. Ezen felül idén még 2400 hektáron integráljuk is a termelést. Ez évi 34-40 ezer tonna waxy kukorica exportjának koordinációját is jelenti.

Export? Tehát nem itthoni felhasználásra megy a céltermesztés?

Így van, ezt a speciális kukoricát speciális célra (többek között gyógyászati és bébitápszer alapanyag gyártás céljára) Német és Osztrák feldolgozó cégeknek termesztjük.

Hogyan jött a ötlet, hogy a waxy kukorica felé forduljon a figyelmetek?

2002-ben egy baráti beszélgetés során merült fel, hogy 100 hektáron kellene termelni egy Német partnernek kukoricát. Nem a szokványos paraméterű termékről volna szó, kicsit „jobban” oda kellene rá figyelni. Ezt az extra odafigyelést pedig abban az évben az akkori tonnánként 110 EURO-s árhoz képest 180 EURO-s árral honorálnák. Mivel abban az időben cukorrépa termesztéssel is foglalkoztunk, az extra odafigyelés egy növényre nem jelentett újdonságot, így belevágtunk. Év végén az elszámolásnál kiderült, hogy jobb profitot hozott a waxy kukorica, mint a cukorrépa! A következő években egyre nagyobb területekre került be a waxy, míg végül 2006-ban a cukorrépa termesztés magyarországi alakulása miatt teljesen leváltotta a cukorrépát.

A továbbiakban is ilyen profitábilis maradt a waxy?

Mint a növénytermesztésnél máshol sem, itt sem lehet kiküszöbölni az évjárat és a piac hatását, de az biztos, hogy minden évben a normál kukorica felett teljesít a waxy. Ez hektáronként 20 ezer forinttól elmehet akár 100 ezer forintig is.

Ez az extra profit csak a magasabb árnak köszönhető?

Ár és stabil termés. A waxy felár a normál kukorica tőzsdei árához képest 30 EURO. Ez egy biztos pont. Azon kívül a waxy kukoricákra jellemző, hogy kevesebb víz felhasználásával érik el ugyanazt a termést, amivel szárazabb évjáratokban a normál kukoricákat 3-5%-al túlteljesítik. Igaz azonban az is, hogy kedvező időjárásnál a normál kukoricák bizonyulnak ennyivel jobbnak, de szerintem jobban kell örülni a 3-5% plussznak, amikor egyébként is kevesebb terem.

Beszéltünk az extra profitról, térjünk át a több odafigyelésre. Mik a waxy kukorica termesztésének kulcs momentumai? Mire kell különösen figyelni?

Nincs nagy „ördöngösség”, de a részletekre oda kell figyelni. Azt is mondhatnám, hogy a waxy a jó gazda növénye és ekként is kell elvégezni az összes agrotechnikai munkafolyamatot és a termesztés egyéb fázisait. A figyelemnek azonban ki kell terjedni a logisztikai folyamatokra (betakarítás, tárolás, szállítás,..stb) és a területkiválasztásra is.

A waxy kukoricának minimum 96% tisztaságúnak kell lenni, tehát ki kell zárni, hogy a normál kukorica átporozhassa a táblát.

Tervezés:

  • Kerüljük a kukorica előveteményt (árvakelésű normál kukorica átporozhatja a waxy-t és kizárhatják a táblát)
  • Izolációs távolság minimum 25 méter a normál kukorica táblától

Vetés:

  • Vetés előtt a teljes vetőgépet ki kell tisztítani. Ne maradjon normál kukoricaszem benne

Betakarítás:

  • Betakarítás előtt táblaszintű GMO mentességi vizsgálat és az átporzás mértékének meghatározása Jodin-teszttel
  • Termésbecslés, majd betakarítási engedély a feldolgozótól.
  • Dűlőt számítsuk le, mint waxy terület, hiszen a szegélyhatás miatt azt normál kukoricaként kell betakarítani (másrészt ez jó arra is, hogy a kombájnt „kimossuk” és tiszta waxy kukoricát tudjunk betárolni. Ld.: vetőmagelőállítás fajtaváltási protokoll a betakarításnál)

Szárítás:

  • 18-20% szemnedvességnél arassunk, ugyanis tapasztalataink szerint 16% alatt nagymértékben megnő a törtszemek aránya – minőségromlást okozva
  • Szárítási maghőmérséklet: 55-60 0C. Ne „égjen” meg a kukorica. Ezt a vevő a raktározási ellenőrzés során Promateszttel ellenőrzi.

Raktározás:

  • A raktárhelyiségben csak waxy kukorica lehet

Szállítás:

  • Csak tiszta járműparkkal a feldolgozó által megadott ütemezésben

A szállítási ütemezés a raktárkapacitás mellett felveti a hibridek tenyészidejének kérdését is. Melyek a megfelelő hibridek?

A tenyészidő szempontjából a FAO 380 és annál rövidebb hibridek termesztése a legoptimálisabb, hogy a termény október végéig biztosan raktárba kerülhessen. Itt említhetem a PR38A75-öt (FAO 320) , a PR38A22-őt (FAO 380) és a jövőre piacra kerülő PR37N01 (FAO 380) waxy változatát.

Gazdasági oldalról nézve így lehet még ősszel árbevétel, hiszen a minősítési idő egy hónap (a raktározási szemlék elvégzése, laborvizsgálatok, stb), plusz a szállítás megszervezése nem ad több időt az az évi szállításhoz. A későbbi betakarítású hibrideknél az export biztosan áthúzódik a következő évre, késleltetve ezzel az árbevételt, ami nem biztos, hogy rossz megoldás, de ezt a termelőnek kell eldönteni az árbevételi tervének megfelelően.

Minőségi szempontokat figyelembe véve is ezen korai, középkorai hibridek a megfelelőbbek, hiszen a hosszú tenyészidejű hibridek túl vizesek, nehezebb a szárításuk („megéghet” a szem).

Általánosságban azt mondhatnám, hogy a területen megszokott normál középkorai hibridhez képest 50 FAO számmal rövidebb tenyészidejű waxy hibrid megfelelő választás lehet. Természetesen azt javaslom mindenkinek, hogy kisebb területen próbálja ki először a waxy termesztését és fokozatosan növelje a későbbiekben.

Köszönöm a beszélgetést.

PR38A22 – FAO 380 – Jelenleg a piacon levő waxy hibridek közül a legrégebben nemesített Pioneer hibrid, amely az alapváltozat A24-es hibridnek a stabil középszintű termőképességét, megbízhatóságát hordozza magában.

PR38A75 – FAO 320 – Amely az alapváltozat A79-es hibrid stressztűrő-képességét, kiváló vízleadását megtartva a csúcsgenetikákhoz hasonló termésre képes. Az elmúlt évek szélsőséges éveiben a beállított kísérletek során a legmagasabb szintű eredményt mutatta a waxy hibridek között. A rövid tenyészidejéhez képest sok esetben a nála magasabb FAO számú hibridek termőképességét is meghaladta.

Az Agrár-Béta Kft minden évben teszteli a hazánkban piacon levő waxy hibrideket, ezeket a kísérleti eredményeket a fajtaválasztási döntéseknél használják. A legutóbbi 2013-as eredményeknél is jól látszik a PR38A75 kiemelkedő teljesítménye, nagyon jó termés-víz aránya.

P9718 – FAO380 – 2015-be kerül bevezetésre . Az alapváltozat – PR37N01 – éveken keresztül Magyarország legnagyobb területen termesztett hibridje. Várhatóan a waxy változata is hasonló sikereket tudhat majd magáénak. Az idei évben a waxy kísérletekben bemutatásra kerül itt, az Agrár Béta Kft. portfólió farm kísérletében is.

Molnár Géza

Területi képviselő – Komárom-Esztegom, Fejér és Tolna megye

Borsos László

Marketing Menedzser

Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft

Kérjük, látogasson el weboldalunkra és tekintse meg DuPont Pioneer Hírlevelünket az alábbi linkekre kattintva!

www.pioneer.com/hungary

www.dupontpioneerhirlevel.com

A DuPont Pioneer az Optimum® AQUAmax® hibrideket 2 évig tesztelte termékfejlesztési kísérletekben aszályos környezeti feltételek között, Pioneer hibridekkel és kereskedelmi forgalomban kapható versenytárs hibridekkel szemben az európai régióban. Az Optimum® AQUAmax® hibridek átlagosan 5%-os terméstöbbletet mutattak ezekben a kísérletekben a kereskedelmi forgalomban lévő hibridekkel szemben. Aszályos környezetnek számít, amikor a virágzás vagy szemtelítődés idején a relatív vízkészlet/vízigény kevesebb, mint 0,66 a DuPont Pioneer által szabadalmaztatott EnClass® rendszer 0-1 közötti skáláján. (1=DuPont Pioneer által meghatározott megfelelő nedvesség szintje) Egy hibrid teljesítménye aszályos körülmények között változó és sok tényezőtől függ, pl: csapadékhiány mértéke és eloszlása, hőmérséklet, talajtípus, talajművelési gyakorlat, rovarkár és betegségek mértéke illetve egyéb környezeti stresszhatások. Az ilyen kísérletekben az átlagos termés az Optimum® AQUAmax® hibridek és egyéb forgalmazott termékek esetében kevesebb, mint 10 t/ha volt. Kedvezőtlen csapadék- és hőmérsékleti tényezők mellett minden hibrid kevesebbet terem. A különböző adottsággal bíró helyszínek eredményei egymástól eltérőek lehetnek.

A DuPont ovális logó a DuPont hivatalosan bejegyzett védjegye.

®, TM, SM a Pioneer bejegyzett védjegyei. ©2013 PHII.

dupont hibrid kukorica növénytermesztés pioneer