fbpx

Az irányított komposztálási technológiával új és hatékony szerves talajtermékenység-fokozó készítmények ipari méretű előállítása és használata

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 17.

Napjainkban egyre több helyen valósul meg a települések csatornázása. A nagyobb arányú csatornázottság magával vonja azt, hogy növekszik a szennyvíztisztítás során keletkező iszap mennyisége.

Az ipari szennyeződésektől mentes szennyvíziszap – megfelelő kezelés után -felhasználható mezőgazdasági területek tápanyag-utánpótlására. Különösen indokolttá teszi ezt egyik oldalról az, hogy a jól kezelt istálló trágyamennyisége lecsökkent, egyes régiókban már szinte hozzáférhetetlen. Másrészről a műtrágyák ára egyre emelkedik, és ez a trend lineáris összefüggésben van az energiahordozókkal: a további növekedés jól előre-jelezhető.

A szennyvizek és szennyvíziszapok mezőgazdasági felhasználását az 50/2001 (IV.3.)Korm. rendelet szabályozza. Ez a rendelet részletesen kifejti, hogy a közvetlen kihelyezéshez milyen vizsgálatokat kell elvégezni, és milyen engedélyeket kell beszerezni hozzá. A vizsgálatok elvégeztetése és a kihelyezési engedélyek beszerzése igen időigényes és költséges.

A biológiai beavatkozással szabályozott komposztálási technológia eredményeképpen keletkező termésnövelő anyag teljesen új dimenziókat nyit az agrárgazdaságban. Nyugodtan állíthatjuk, hogy egy új tápanyag-gyártó iparág van kibontakozóban, amely jól hasznosítja a koncentráltan képződő és magas hatóanyag-tartalommal rendelkező kommunális iszapok mellett az országos szinten mintegy 30 millió tonnás nagyságrendben keletkező mezőgazdasági melléktermékek jelentős részét is. Ez a nagyságrend már olyan tápanyagbázist jelent, amely egy abszolút műtrágya-importőr országesetében stratégiai kérdés. Különösen azért, mert környezetet terhelőhulladékokat forgat vissza a biológiai ciklusba, annak kettős előnye mellett még külön a mezőgazdaság támogatásával: olcsó, és környezetbarát hatóanyagot biztosítva.

A technológia alkalmazása során keletkező komposzt kielégíti a 36/2006 (V.18.) FVM rendeletnek a termésnövelő anyagok korlátozás nélküli forgalomba hozatali engedélyezéshez szükséges előírásait, tehát olyan termékeket lehet ipari méretekben – ellenőrzött körülmények között – gyártani, amelyek nem csak pótolják az állattenyésztés összezsugorodása miatt kieső szerves trágyákat, hanem árban is versenyképes helyettesítői a műtrágyáknak.

A mezőgazdasági termelőknek további gondja a mikroelem-hiányok kezelése: a termékcsalád használatára ez is egy indok, hiszen harmonikus összetételben tartalmazzák a készítmények a növények számára szükséges összes mikroelemet.

Ha a mai szántóföldi termelés során egy hektár területre mintegy 180-220 kg vegyes NPK hatóanyag tartalmú műtrágya-készítménnyel kalkulálunk, ennek összköltsége – kijuttatással és bemunkálással együtt – elérheti, vagy meg is haladja a 80 ezer forintot.Amennyiben egy jól kezelt és forgalomba-hozatali engedéllyel rendelkezőkomposzt – hektáronkénti 5 – 8 tonnájával – végezzük a tápanyag-visszapótlást,úgy azonos hatóanyag tartalmat kijuttatva (mezo- és mikroelem visszapótlással együtt)  35 – 40 ezer forintösszköltséggel kell csak számolnunk.

A2005-2009-es években az Elmolight Bt – mint a technológiatulajdonosa,  – és AKSD Városgazdálkodási Kft,mint a fejlesztésben és innovációban leghatékonyabb partner: gyors áttöréseket hajtott végre, szinte egyszerre kapta meg a korlátozás nélküli forgalomba hozatali engedélyt az iszapkomposztra (Biomass Super termékcsalád) a nagyobb városok közül Debrecen, Hódmezővásárhely, Budapest, Bonyhád, Tapolca,Győr, és több település: összesen 18 termék-engedély került bele az Engedélyezett talajtermékenység-fokozó készítmények jegyzékébe.

A komposztok hozzáadott-értékkel történő hatás-fokozásába és fejlesztésébe az A.S.A.Hódmezővásárhely Kft és a Bonycom Bonyhádi Közüzemi ZRt bekapcsolódásával egyre több talajtani és termesztés-technológiai előnyt kínál a termelőknek az ország szinte minden régiójában gyártott Biomass Superkomposzt-család. A talajélet-regeneráló hatás mellett a humuszképződés fokozódását említhetjük, de a sok szármaradvánnyal letermelt kultúrák esetében a tarlón felgyorsuló szárlebomlás az egyik legattraktívabb hatás.

Az oltóanyaggal irányított komposztálás a kommersz komposztoknál jobb minőségű végterméket, magas biológiai értékű komposztot eredményez. A készítmény stabil,perzselést nem okoz, a kezelés során elpusztulnak a gyommagvak, de a humán- és növény-patogén mikroorganizmusok is.

A Biomass Super termékcsaládba tartozó készítmények – az ásványi hatóanyagokkal szemben – nem roncsolják és savanyítják a talajt, szerves kötésben tartalmazzák szinte az összes növényi tápanyagot, növelik a talaj humusztartalmát, és árban is versenyképesek a műtrágyákkal.

Sáry Lajos([email protected])

Kardos Marianna ([email protected])

Reith Imre([email protected])

Magyari Tamás ([email protected])