fbpx

KÖLTSÉGHATÉKONY TAVASZI NITROGÉNTRÁGYÁZÁS

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 11.

Csökkenő műtrágya-felhasználás, romló termésmutatók?

A mezőgazdasági vállalkozások nem látva esélyt a növekvő műtrágyaárak megtérülésére, a kisebb felhasználás vagy az alternatív technológiák, például a magyar szabadalmaztatású és gyártású Phylazonit baktériumtrágya mellett döntenek.

A kemikáliafelhasználás visszafogása nemcsak gazdasági, hanem szakmai szempontból is racionális lépésnek tekinthető, ha az elmaradt tápanyag-visszajuttatást más úton pótolják a gazdálkodók.

A pótlás elmulasztása viszont az átlagnál aszályosabb vagy jóval csapadékosabb években komoly termés-kiesést okozhat.

A harmonikus tápanyagellátás ugyanis a jó termés nélkülözhetetlen alapja.

Ez határozza meg az intenzív növekedés időszakában a termesztés eredményességét.

A hiányos tápanyag utánpótlású növények kevésbé bírják a Magyarországon is egyre gyakrabban jelentkező időjárási szélsőségeket, ez pedig mind a termés mennyiségében, mind minőségében jelentkezik.

De van megoldás!

 

Hatékony tápanyag-utánpótlás biológiai úton

A Phylazonit szabadon élő nitrogénkötő baktériumainak hatása kettős: egyrészt a talajba juttatva a növények számára felvehető formába hozzák a légköri nitrogénmolekulákat; másrészt tarlóbontás N-igényét is kielégítik, így megakadályozzák a pentozán hatást.

Fontos tény, hogy 100 kg 34%-os ammónium-nitrátban 34 kilogrammnyi nitrogén található, amelynek hasznosuló mennyisége a területre való kijuttatást követően, szélsőséges időjárásban,akár felére is csökkenhet.

Ezzel szemben a hasonló áron beszerezhető Phlylazonitban található nitrogénkötő baktériumok minimum 60-80 kilogrammnyi légköri nitrogén megkötésére képesek olyan formában,amely a növény számára közvetlenül felvehető.

Ebből egyértelműen következik, hogy azonos költségen a növény számára nélkülözhetetlen tápanyagból jóval nagyobb mennyiséghez jut hozzá a termelő a Phylazonittal.

 

Biztosan megéri

A mezőgazdasági termelés anyagköltségei között a tápanyagköltség elérheti a 30-40%-ot, és várhatóan a jövőben is ez lesz a legnagyobb költségtényező.

Ha Ön beilleszti a baktériumtrágyát termesztéstechnológiájába, ugyanannyi pénzért jóval többet kap!

Merthogy a biológiai nitrogéntrágyázás mellett a Phylazonitnak számos más pozitív hatása is van.

Ezek közül néhány: a baktériumok mobilizálják a talajok foszforkészletét; elbontják a növényi szármaradványokat, feltárják a bennük rejlő tápanyagokat; javítják a talaj szerkezetét, így a víz, levegő-, és hőgazdálkodását.

Ténykedésükkel fokozzák a gyökérképződést, ezáltal az egész növény növekedését, javítják stressztűrő képességét.

A Magyarországon és a környező országokban több ezer termelő által használt Phylazonit talaj- és növénykondicionáló hatása szakszerű alkalmazás esetén igazoltan termésnövelő és termésstabilizáló hatású.

Néhány visszajelzés a sok közül: Torma Gábor karosi termelőnél a kukorica 70 kg pétisóval + 15 l Phylazonittal vetve ugyanolyan állományú volt, mintha 4 q nitrogént kapott volna.

A Váncsodon gazdálkodó Rezes Gábor hasonló tapasztalatokról számolt be: ha rendszeresen alkalmazza valaki a Phylazonitot, csökkenthetők az adagok a nitrogénműtrágyázásnál.

A csengeri Orosz Mihály szerint a baktériumok jobban mobilizálják a műtrágya alacsonyabb nitrogénmennyiségét, ugyanakkor plusz nitrogént is előállítanak a talajban; ezáltal nagyon jó magágy készíthető.

 

A BAKTÉRIUMTRÁGYÁZÁS BIZTONSÁGOT AD

Számos termelői tapasztalat támasztja alá a Phylazonit használatából származó előnyöket: talajszerkezet-javulás, költségcsökkenés, termésnövekedés, a termés beltartalmának javulása.

A termelő számára a legnagyobb biztonságot az adja, hogy a Phylazonittal kezelt területeken az ingadozó évjáratok ellenére stabilabbnak mondható a termésátlag, így a baktériumtrágyázás kiszámíthatóbb bevételt biztosít.