fbpx

A korábbi évekhez képest sok a gabona a tárolókban, de…

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 21.

A hazai termelői gabonatárolói kapacitás felében még van termény. Ez a korábbi évekhez viszonyítva nagyon magas arány, de a nyári aratásból származó terményeknek elegendőnek látszik ez a szabad kapacitás – tájékoztatta a mezőgazdaság szereplőit Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a felmérések eredményéről.

Gabonatárolók
Több van a tárolókban, mint ilyenkor szokott (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Önkéntes adatszolgáltatás alapján májusban felmérték a helyzetet

Az ukrán gabonaimport következményeként feszítetté vált gabonapiaci helyzet, a nyári aratás közeledtével az Agrárminisztérium fontosnak tartja a szántóföldi növénytermesztés szempontjából központi szerepet játszó exportértékesítési folyamatok áttekintésével és a hazai raktárkapacitásokkal kapcsolatos információk megosztását az ágazat szereplőivel.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közreműködésével, a gazdasági szereplők önkéntes adatszolgáltatása alapján májusban felmérték a termelői tárolókapacitásokat. A becslések szerint a 20-22 millió tonnányi összes hazai raktárkapacitás, ebből 5,6 millió tonnás kapacitással rendelkező körben jeleztek vissza a gazdálkodók. Ebből jelenleg 2,9 millió tonnányi a szabad befogadóképesség, mely 52%-os arányt jelent.

A beérkezett adatok már jelentenek akkora mintát, amely alapján az mondható, hogy Magyarországon nagyjából a raktárkapacitások felében van termény.

Az elmúlt évekhez viszonyítva ez nagyon magas arány

A korábbi időszakokban májusra már üresek voltak a raktárak, de így is elmondható, hogy országosan van elegendő tárolókapacitás a nyári aratás során betakarítani tervezett, az előzetesen becsült 7 millió tonnányi termény számára.

Az adatokból az is kiderül, hogy az ukrán gabonaimport-dinamikája – kiemelten a kukorica behozatala –, a tavalyi év terméseredményei, valamint az ipari termelés csökkenésére, az eddigi hazai felhasználásra és felhalmozott készletekre vonatkozó nyilatkozatok, piaci információk alapján az országban az ipari feldolgozók számára jelenleg megfelelő mennyiségű alapanyag áll rendelkezésre.

Kalászos
A nyári betakarítású terményeknek van helye a szakemberek szerint (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

2023 első negyedévének gabonakereskedelmi mutatói:

  • összesen 1,3 millió tonna terményt értékesítettek az exportpiacokon;
  • január-februárban 896 ezer tonnát, márciusban pedig előzetes becslés alapján mintegy 400 ezer tonnát adtak el;
  • búza – közel 600 ezer tonna;
  • kukorica – 365 ezer tonna;
  • árpa – 156 ezer tonna;
  • napraforgó – 46 ezer tonna.

A fenti számok alapján megállapítható, hogy a tavalyi aszályos év és a külpiaci kereslet változása miatt az export 35%-kal az elmúlt öt év átlaga alatt maradt.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a hazai feldolgozók aratásra tervezett terményfelvásárlását segíti, hogy az állami kamattámogatásnak köszönhetően újra elérhető – a kedvezményes finanszírozású MFB Élelmiszeripar Forgóeszköz Hitelprogram.

Forrás: AM Sajtóiroda