fbpx

Gabonaszövetség: baj lesz az ukrán gabonaimport tilalmából

Írta: Kohout Zoltán - 2023 április 20.

A fogyasztók, állattartók is a bőrükön érzik majd az ukrán gabonabehozatalt tiltó rendelkezést – írja friss sajtóközleményében a Gabonaszövetség (MGSZ).

Túl nagy a függőségünk, kell az import

A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége nem támogatja és nem ért egyet semmilyen piackorlátozó intézkedéssel – írják. Már az exportkorlátozásról is beigazolódott, hogy abszolút negatív hatással volt a piacra, viszont semmilyen pozitív hozadéka nem volt. Az Ukrajnából érkező gabona és olajos mag importtilalmával sem értenek egyet, főleg egy olyan szezonban, amikor például a kukorica-importfüggése igen nagy. Ez az intézkedés komoly nehézségeket fog okozni a hazai takarmánygyártók és ipari feldolgozók számára, aminek hatása lesz az állattartókra és fogyasztókra is.

Gazdaságos forrást veszítünk el így

Az MGSZ a gabona- és olajosmag-kereskedők és feldolgozók érdekképviseleteként úgy véli, búzából idén sem lesz hiány, de az itthon megtermett takarmánykukorica nem fedezi a hazai szükségletet. Továbbá a kukoricatermés jelentős része alkalmatlan a humán és takarmánycélú feldolgozásra. A tavalyi, 2,8 millió tonnás kukoricatermés mellett legalább 1,9 millió tonna kukorica importjára van szükségünk a betakarításig. Október 1-től április közepéig Ukrajnából, 1,2 millió tonna kukorica érkezett hazánkba, így a kieső 700 ezer tonnát más importforrásokból kellene beszereznünk. Az ukrán import tiltásával elveszítjük a hozzánk legközelebb eső, ezért a számunkra leggazdaságosabban elérhető alapanyagforrást. Az ukrán áru kizárásával piaci zavar keletkezik, aminek a kárvallottjai végsősoron a magyar fogyasztók lesznek. Véleményünk szerint a piaci folyamatokba történő közvetlen beavatkozás helyett a piacra kell bízni az árualapok mozgásának szabályozását.

(forrás: MGSZ)