fbpx

Rájár a rúd az agráriumra, de ez a hitel nagyon népszerű

Írta: Szerkesztőség - 2023 november 20.

Akár a túlélést is jelentheti a mezőgazdaságnak az a kedvezményes hitelforma, ami a mostani rossz gazdasági-pénzügyi helyzetben is óriási népszerűséget szerzett a gazdaságok körében.

Egyetlen év alatt 16%-kal többen választották

Az Agrárközgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint népszerűek a kedvezményes hitelek az agrárszektorban. Ezek a jelenlegi, magas kamatkörnyezetben is 5 százalékos kamattal biztosítanak forrást az agrárvállalkozásoknak. A mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni gazdaságok és társas vállalkozások hitelállományában bő kétszer akkora a kedvezményes hitelek aránya, mint a piaci alapúaké (2023 második negyedévében). – Az államilag támogatott Agrár Széchenyi Kártya folyószámla-hitelkeret fennálló állománya a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozásoknál 1 év alatt 16 százalékkal növekedett, így 2023 második negyedévének végére elérte a 201 milliárd forintot. Ezzel szemben az élelmiszeriparban a fennálló állomány 16 százalékkal, 37 milliárd forintról 31 milliárd forintra mérséklődött. Így utóbbiaknál a korábbi időszakokban megszokott dinamikus növekedés először lelassult, majd csökkenni kezdett – mondta a K&H Agrárüzletágának vezetője.

szántóföldi betakarítás
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

A hitelkeret fennálló állománya Demeter Zoltán szerint a jövőben tovább emelkedhet, hiszen már a K&H-nál is igényelhetők a mezőgazdasági vállalkozások igényeire szabott Agrár Széchenyi Kártya kedvezményes finanszírozási megoldásai. Ilyen a normál Agrár Széchenyi Kártya, a kezességidíj-támogatás nélküli Agrár Széchenyi Kártya és az Agrár Széchenyi Kártya MAX+ konstrukció.

Nehéz időkben nagy segítség

A KSH adatai szerint az utóbbi éveket tekintve hazánkban 2022-ben csökkent a legnagyobb mértékben, mintegy 37 százalékkal az agrárium bruttó hozzáadott értéke 2021-hez képest. – Az ágazatot a tavalyi évben a szélsőséges időjárás mellett a költségek erőteljes emelkedése is érzékenyen érintette, hiszen az energia- és a takarmányárak 50 százalékkal, a műtrágyáké pedig két és félszeresére emelkedett. Az ilyen mértékű költségnövekedés súlyos likviditási gondokat okozhat a vállalkozások üzletmenetében. Emellett a magas kamatkörnyezet miatt a finanszírozási költségek is növekedtek, így a cégeknek komoly segítséget, vagy akár a túlélést jelenthetik az olyan állami kamat- és kezességidíj-támogatott, szabad felhasználású hitelek, mint az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelei – hangsúlyozta a szakértő.