fbpx

Jó elővetemény, nő a termőterülete, egyre népszerűbb a mák

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 21.

Egyre többen keresnek olyan haszonnövényt, ami stabilan termeszthető, biztonságosan értékesíthető, azaz a mostani őrült piaci-gazdasági időszakban is jövedelmező. Sokan valóban nyomós érvek alapján esküsznek a mákra, ami ha látványos forradalmat nem is csinál, de területet vehet el a napraforgótól és a kukoricától.

Tiszta profit, ígéretes alternatíva

Ha a 2021-es évet vesszük alapul – vagyis az utolsó normál békeévet, amikor se az orosz háború, se történelmi mértékű aszály nem borította fel a reális számításokat –, akkor azt mondhatni, hogy a mák termesztésének önköltsége relatíve alacsonyabb a napraforgóénál. Ehhez jól megválasztott termőterület és hatleveles korig eredményes gyomvédelem szükséges, de onnantól nem nagyon lehet gond. Két éve csak a mákszem-értékesítéssel 300 ezer forint tiszta profit lehetett elérni hektáronként, ami akkor még a kukoricánál is nagyobb jövedelmet hozott (legalábbis a 10 tonna alatti termésekkel összevetve). De nemcsak e két főnövénynek, hanem például a repcének is „kis konkurense” lehet, hiszen

A mák felvásárlási ára stabilnak nevezhető évek óta, mert nem mutat nagy ingadozásokat szemben a többi agrártermék árával. A népszerűsége azzal is magyarázható, hogy a repce egyre problémásabb, és ebben a szegmensben is mind többen keresnek alternatívát, legalább részben, az olajnövény helyébe. A mák nem kavarja fel a vetésforgót itt sem.

Állandó rá a kereslet

A mák előnye továbbá, hogy tavasszal korán vethető, így korán be is takarítható, vagyis optimális esetben a vetési tervbe még egy növény belefér. Mellette szól az is, hogy még ha nem is kiemelkedően jövedelmező, a piacra juttatása aligha lehet problémás. Az élelmiszeripar mellett az ipari termesztésű terményre állandó a gyógyszer- és morfingyárak kereslete, és ez utóbbi értékesítése sokkal kiszámíthatóbb is, mint az étkezési változaté. Az utóbbi években mégis az étkezési fajták jöttek újra divatba, mert a magyar morfingyárat megvette egy indiai befektető, és azóta nem igen van, aki feldolgozza itthon a terményt.

Mák
Mákültetvény júniusban a Homokhátságon

Így jelenleg nagy a nyomás, hogy a mind nagyobb területen termelt hazai mák nyugat-európai piacokra kerüljön. Ez is benne lehet abban, hogy legutóbb már a korábbi 6-8 ezerrel ellentétben 15 ezer hektáron vetették. Akik erre haladnak, abban is bízhatnak, hogy a globális máktermelés gyakorlatilag Európára és részben Törökországra szorítkozik. Magyarország a világtermelés 5-6 százalékát mondhatja magáénak, ami előkelő helyezést jelent gazdasági értelemben.

A friss árváltozások általános trendjét szorosan követte a mák is. Az I. osztályú belföldi zöldség- és gyümölcsök, termények termelői ára (Nagybani Piac) nyár végén a mák átlagára 1500 forint volt, ami csaknem 40 százalékkal volt több, mint 2022 hasonló időszakában.