fbpx

Hogyan termesszünk sikeresen mákot

Írta: Szerkesztőség - 2012 január 31.

Egy az interneten több helyen fellelhető anekdota szerint, a Felvidéken néhány éve egy egész temetőt exhumáltak, hogy áthelyezzék azt. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak. A vizsgálatok során kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti több alkalommal fogyasztott mákot, mert a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. Az erős csontok oka, hogy a mákolaj magas foszfortartalommal rendelkezik, így elősegíti a kalcium hatékony felszívódását és beépülését, ezért a csontritkulás megelőzésének, a csontok erősítésének egy kiváló módszere.

 

Mire jó a mák?

A mákolaj kellemes illatú és ízű, igen kedvező zsírsav összetétellel rendelkezik.

Étkezési mellett felhasználható ipari célokra is – szappan, lakk, festék és kozmetikumok alapanyagaként. Emellett a mákmagot a sütő- és az édesiparban is sokrétűen hasznosítja.

A mák felhasználhatósága azonban közel sem merül ki ennyiben.

Napjainkban a kultúra alapvető értékét világszerte a gyógyszeripar fontos alapanyagai a tokból kinyerhető alkaloidok (morfin, a kodein, a tebain, a papaverin és narkotin) adják.

 

 

Máktermesztésünk aktuális helyzete

A hatóanyagok kinyerésének eljárása Kabay János nevéhez fűződik.

Az ötvenes-hatvanas évekkel szemben, amikor Magyarország adta Európa morfintermelésének a kétharmadát – mintegy 30 ezer hektár vetésterülettel – a jelenlegi vetésterület csak néhány ezer hektár, pedig csak a hazai gyógyszeripar igényeinek biztosítására 15-20 ezer hektár lenne a kívánatos.

A Nemzeti Fajtajegyzékben 7 étkezési és 12 ipari mákfajta található.

 

Termesztésének jogszabályi háttere

Hazánkban a mák termesztését és értékesítését a 162/2003. (X. 16.) Kormányrendelet szabályozza. A fenti jogszabály értelmében 3 féle mákot különböztetünk meg:

  • „ipari mák”: amelyek magas alkaloid tartalmú fajták. Ipari mákot csak az ESZCSM EKH érvényes tevékenységi engedélyével rendelkező szervezetekkel szerződéses kapcsolatban álló termelők termeszthetnek, a fenti jogszabályban meghatározott szigorú feltételeknek eleget téve. E fajták vetőmagja kereskedelmi forgalomba nem kerülhet.
  • „étkezési mák”: amelyek alacsony alkaloid tartalmú fajták.  Az étkezési mák termesztése – a vonatkozó rendeletek betartása mellett – szerződés nélkül is engedélyezett, vetőmagjuk kereskedelmi forgalomban kapható. 500 m2 felett azonban itt is bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettség áll fent az MgSzH területi szerve felé.
  • „díszítő mák”: amelyek virágkötészeti célra előállított alacsony alkaloid tartalmú fajták.

 

Agrotechnikai tudnivalók

Vetésidő szerint ismerünk őszi és tavaszi fajtákat is. Mivel a tavaszi fajták gyakoribbak, jelen esetben ezek termesztésével foglalkozunk.

A terület lehetőleg évelő gyomoktól mentes legyen.

Kiemelten fontos az aprómorzsás magágy, ezért az őszi alapművelést célszerű elmunkálni, hogy tavasszal amint a területre rá tudunk menni, magágykészítést követően azonnal vethessünk.

A vetési sortáv a dupla gabonától a 40-50 cm közöttiig széles skálán mozoghat.

A hektáronkénti vetőmagigény 0,6-1,0 kg. Az egyenletes vetés érdekében célszerű 2,0-2,5 kg/ha sugárkezelt magot adni a vetőmaghoz.

Kiskertben, ha nem akarunk egyelni, a vetőmag „hígítására” a homok és a gríz is szóba jöhet. Szintén megoldás a magtétel egy részének házi „sugárkezelése” mikrohullámú sütőben.

Kora tavasszal gyakran a felázott föld hátráltatja a vetést, ezért például az orosházi Orosfarm Szövetkezetnél január végén fagyott földbe „hó alá” vetnek.

A mák kezdeti fejlődése gyenge, ezért termesztése az átlagosnál nagyobb figyelmet igényel.

 

 

Gyomirtása

Preemergens gyomirtására a magról kelő egy- és kétszikűek ellen több szer is rendelkezésre áll – Command 48 EC, Lentipur 500 SC, Merlin Flexx (eseti engedéllyel), Tolurex 50 SC.

Ezeket a szereket célszerű a vetéssel egy menetben vagy vetés után maximum 5 nappal kijuttatni, gondosan előkészített, aprómorzsás talajfelszínre.

Ha a kijuttatást követően nagy mennyiségű csapadék hullik, akkor jelentős tőpusztulással kell számolnunk, csapadék hiányában pedig a gyomirtó hatás nem lesz megfelelő.

Posztemergens gyomirtásnál a mákot már védi a viaszréteg. A sikeres gyomirtáshoz elengedhetetlen, hogy a megfelelő fázisban kezeljünk az állományt.

A kezeléseket az esti órákban célszerű végezni, 25 °C alatt, nagy cseppmérettel, hatásfokozók, felületaktív anyagok hozzáadása nélkül.

Szélverés, károsítók, eső után érdemes néhány napot várni, amíg a viaszbevonat regenerálódik.

A posztemergensen használható szerek az alábbiak: Callisto 4 SC (eseti engedéllyel), Fusilade Forte, Laudis (eseti engedéllyel), Lentipur 500 SC, Lontrel 300 (eseti engedéllyel), Reglone, Star (eseti engedéllyel), Starane 250 EC (eseti engedéllyel), Tandus 250 EC (eseti engedéllyel), Tolurex 50 SC.

A Lentipur 500 SC, Tolurex 50 SC hatása a pipacsra és a 4 levélnél idősebb fehér libatopra sem pre- sem posztemergensen nem terjed ki.

Helytelen kijuttatáskor viszont a mákot megperzselik, ahogy vékony viaszrétegnél a Reglone is.

A Fusilade Forte szelektív egyszikűirtóként szélesebb időintervallumban kijuttatható.

Az eseti engedéllyel rendelkező szerek közül a Callisto 4 SC széles hatástartammal rendelkezik. A helytelen kijuttatás, és a 0,3 l/ha dózis a mák kifehéredését okozhatja.

A Starane 250 EC, a Star és a Tandus 250 EC jó hatékonysággal rendelkezik az aprószulák, a ragadós galaj és a keserűfűfélék ellen.

A Lontrel 300 a fészkesek (parlagfű, mezei acat) ellen kiváló.

A Laudis egy és kétszikű gyomok ellen is hatékony, a mákot nem károsítja.

 

Védekezés a rovarok ellen

A rovarkárosítók közül is számíthatunk néhány felbukkanására.

A gyomirtáskor előnyös permetlé lepergető viaszréteg itt hátrányként jelentkezik, ezért javasolt a tapadásfokozók alkalmazása.

A levéltetvek előszeretettel telepednek be az állományba.

Ellenük megjelenésükkor Bi 58 EC, Danadim Progress, Dimetoát Jubileum, Pirimor 50 WG és Rogor L-40 EC áll rendelkezésre.

Az igazán nagy termésveszteséget a máktokormányos okozhatja.

Már zöldbimbós állapotban megjelenik. Ekkor Biscaya (eseti engedéllyel), Bi 58 EC, Danadim Progress, Dimetoát Jubileum, és Rogor L-40 EC szerekkel védekezhetünk ellene.

A kezelés a levéltetvek és a másodlagos károsító máktok szúnyog ellen is hatásos.

A virágzásban károsító máktokormányos ellen már csak eseti engedéllyel és méhkímélő technológiával védekezhetünk Fendona 10 EC-vel, vagy Karate Zeon 5 CS-sel.

 

Védekezés a gombák ellen

A viaszréteg miatt fungicides állománykezelésnél is indokolt a tapadásfokozók alkalmazása.

A mák gombabetegségei közül elsősorban a mákperonoszpórát és a mák pleospórás betegségét kell kiemelni.

Az ellenük való védekezésnél elengedhetetlen a fungicides csávázás – Apron XL 350 FS (eseti engedéllyel), vagy Royalflo (eseti engedéllyel).

Fungicides állománykezelésre 2-3 alkalommal kell sort keríteni.

6-8 leveles állapotban peronoszpóra ellen az alábbi szerekkel védekezhetünk: Charisma EC (eseti engedéllyel), Dithane M-45, Dithane DG Neo-Tec, Indofil M-45, Manco 80 WP, Manzate 75 DF, Miltox Special Extra WP, Penntoceb DG, Tanos DF (eseti engedéllyel).

A következő védekezés április végétől kezdve május hónapban indokolt.

A felhasználható szerek a következők: Acrobat MZ WG, Amistar (eseti engedéllyel), Charisma EC (eseti engedéllyel), Dithane M-45, Dithane DG Neo-Tec, Indofil M-45, Manco 80 WP, Manzate 75 DF, Miltox Special Extra WP, Penntoceb DG, Tanos DF (eseti engedéllyel), Vondozeb DG.

Zöldtokos állapotban korompenész ellen, ha szükséges: Charisma EC (eseti engedéllyel), Miltox Special Extra WP, és Tanos DF (eseti engedéllyel) alkalmazható.

És végül, ha mindent jól csináltunk

Ha a helyes agrotechnika mellé egy kis szerencse is társul, júliusban étkezési máknál 0,5-1,0 t/ha magtermést, ipari máknál 1,1-2,3 t/ha toktermést takaríthatunk be.

Megfelelő átalakítással mind az étkezési mákszem, mind az ipari mákgubó gabonakombájnnal betakarítható. Az étkezési mák nettó felvásárlási ára 400-500 Ft/kg, az ipari máké, 300-350 Ft/kg.

A gazdasági számításokat elvégezve megállapítható, hogy a jelenlegi magas terményárak mellett is versenyképes növényről van szó, amely aratáskor fix áron értékesíthető, szemben az egyéb termények most még megjósolhatatlan betakarításkori árával.

 

 

Dr. Mikó Péter