fbpx

Pályázati aktualitások

Írta: Szerkesztőség - 2012 január 31.

Támogatás mezőgazdasági utak fejlesztésére – 2012. január

Az egyik őszi lapszámban már írtunk egy rövid tájékoztatót erről a jogcímről. Akkor azonban még nem volt új rendelet, így a közölt feltételek is az előző kiírás alapján kerültek ismertetésre.

November végén a VM új rendeletet hirdetett ki, mely több ponton lényegesen eltér az előző kiírástól. Ezt ismertetjük röviden.

 

A támogatás jellege – Mire kaphatunk támogatást?

Vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe lehetőleg természetbe illő, környezetbarát, helyi alapanyagok felhasználásával

  • külterületi mezőgazdasági út építéséhez, felújításához, szélesítéséhez, valamint
  • a beruházással érintett mezőgazdasági úthoz közvetlenül kapcsolódó, és azzal együtt megvalósuló árkok, padkák, rézsűk, támfalak, hidak, átereszek, a csapadékvíz elvezetését biztosító egyéb létesítmények létesítéséhez, felújításához, az építési normagyűjteményben (a továbbiakban: ÉNGY) megtalálható forgalomtechnikai eszközök beszerzéséhez. Ezen létesítmények önállóan nem támogathatók.

Csak olyan közcélú mezőgazdasági utak támogathatók, melyek vízelvezetése biztosított, egyik végpontjukon közvetlenül elérik a mezőgazdasági földterületet, illetve tanyát, majort, míg másik végpontjukon közvetlenül vagy közvetetten (legfeljebb egy – folyamatos, akár több helyrajzi számon nyilvántartott – szilárd burkolatú úton keresztül) számozott közúthoz kapcsolódnak.

 

A támogatás igénybevételének feltételei

Támogatás igénybevételére jogosult:

  • a helyi önkormányzat,
  • a mezőgazdasági termelő, ha a mezőgazdasági üzemének mérete meghaladja a 4 európai méretegységet (EUME)

Az üzemeltetési kötelezettség az utolsó kifizetési határozat jogerőre emelkedésétől számított 5 év.

Az ügyfél valamennyi pályaszerkezetű út esetén fenntartási tervet köteles készíteni a rendelet melléklete szerinti tartalommal a műszakilag önálló út átadás-átvételének napjáig az üzemeltetési kötelezettség teljes időszakára.

Földutak esetén legalább évente, kőszórás esetén legalább három évente, kőágyazat kialakítása esetén legalább öt évente köteles az ügyfél elvégezni a fenntartási munkákat.

A telepi utak nem támogathatóak.

 

A támogatás forrása, keretösszege, mértéke, elszámolható kiadások

A jóváhagyható támogatás összege támogatási kérelmenként minimum 4000 euro, maximum 215 866 eurónak megfelelő forintösszeg. A támogatás mértéke az elszámolható kiadások 75%-a. A támogatás keretösszege legfeljebb 3,0 milliárd forint.

A jóváhagyott elszámolható kiadások mértéke nem haladhatja meg, az ÉNGY-ben szereplő tételekre vonatkozóan az ÉNGY szerinti referenciaárat. A jogcím keretében ÉNGY-ben nem szereplő tétel nem számolható el. A jogcím keretében a saját munkavégzés nem támogatható.

 

A támogatási kérelem benyújtása, elbírálása

A támogatási kérelmet 2012. január 1. és 2012. január 31. között lehet benyújtani az MVH-hoz, az MVH által rendszeresített, a honlapján közzétett formanyomtatványon.

Egy ügyfél egy támogatási kérelem benyújtási időszakban egy támogatási kérelmet nyújthat be.

A támogatási kérelemben szereplő tevékenységek a támogatási kérelem befogadását megelőzően nem kezdhetők meg.

A támogatási kérelem benyújtási időszakot követően hiánypótlásnak helye nincs. A támogatási kérelmet az MVH a rendelet mellékletében meghatározott pontrendszer figyelembevételével bírálja el.

Az az ügyfél, aki pályázott az előző – 125/2009. (IX. 29.) FVM rendelet – kiírás alapján is ugyanerre a jogcímre, csak akkor nyújthat be a jelen felhívásra is kérelmet, ha megkapta az előző támogatott műveletre vonatkozó utolsó kifizetési döntésről szóló értesítést.

 

Változások az előző kiíráshoz képest – Mire figyeljünk?

  • Az új rendelet értelmező rendelkezésében változott a mezőgazdasági út fogalma. Jelen kiírás alapján nem pályázható betonozott vagy aszfaltozott út.
  • A támogatás maximális összege a korábbi 735.000 euróról 215.866 euróra csökkent.
  • Amennyiben a beruházás építési engedély köteles, úgy már a pályázathoz csatolni kell a jogerős építési engedélyt. Korábban csak az első kifizetési kérelemhez kellett.
  • A benyújtott dokumentumok vonatkozásában hiánypótlásnak helye nincs. Sem az MVH felszólítására, sem önkéntesen. E két feltétel együttesen annyit jelent, hogy pl építési engedélyköteles beruházásnál a jogerős engedély nélkül benyújtott pályázatokat érdemi bírálat nélkül elutasítják.
  • Változott a pontozási rendszer.
  • A kérelemhez nem kell szöveges üzleti terv.

 

Pályázati hírek, információk

Megjelent a „Mikrovállalkozások fejlesztése” pályázat minimális ponthatára.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére 2011-től nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 33/2011. (IV. 28.) VM rendelet alapján, a 2011. június 15. és 2011. július 15. között benyújtott támogatási kérelmek esetében, a támogatás igénybevételének feltételeként az Irányító Hatóság a 2007. évi XVII. tv 14.§ (1) bekezdésében előírtaknak megfelelően a minimális ponthatárt 101 pontban határozta meg.

A közlemény 2011. december 07.-én jelent meg. Az MVH december második felében megkezdte a támogatási határozatok kipostázását.

  • Megjelent a „Baromfi telepek korszerűsítése” pályázat minimális ponthatára. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a baromfi telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 78/2011. (VIII. 3.) VM rendelet alapján 2011. szeptember 1. és szeptember 30. között benyújtott, a 1698/2005/EK tanácsi rendelet 26. cikke alapján finanszírozott támogatás vonatkozásában, a támogatás igénybevételének feltételeként – az Irányító Hatóság a 2007. évi XVII. törvény 14. § (1) ce) bekezdésében előírtaknak megfelelően – a minimális pontszámot 34 pontban határozza meg.

A közlemény 2011. december 20.-án jelent meg. Az MVH várhatóan 2012. januárban kezdi meg a támogatási határozatok kipostázását.

 

Várható támogatási kérelmek

Ebben a rovatban a következő hónapokban várhatóan megjelenő agrár- és vidékfejlesztési támogatási kérelmeket foglaljuk össze.

A táblázatban feltüntetve a kérelem státuszát, azaz hogy már megjelent, végleges jogszabályról van-e szó, vagy milyen információra alapozzuk a várható megjelenést.

A hónapról hónapra frissülő információk alapján folyamatosan aktualizáljuk a táblázatot.

 

Jogcím Beadási határidő Támogatás

%

Támogatás

Ft – Euro

Státusz Egyéb információ
Kertészet korszerűsítése 2012.01.01 – 2012.01.31 35-55 % 50 MFt Végleges Megjelent. Januárban benyújtható.
Mezőgazdasági utak fejlesztése 2012.01.01 – 2012.01.31 75 % 215.866 Euro Végleges Megjelent. Januárban benyújtható.
Falumegújítás- és fejlesztés 2012.02.01 – 2012.02.29 70-100 % 200.000 Euro Előzetes Nincs új rendelet. Időpont jogszabály módosítás alapján. Feltételek előző kiírás szerint.
A vidéki örökség megőrzése és fenntartható fejlesztése 2012.02.01 – 2012.02.29 70-100 % 200.000 Euro Előzetes Nincs új rendelet. Időpont jogszabály módosítás alapján. Feltételek előző kiírás szerint.
Fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása 2012. február-március 40.000 Euro Várható Nincs új kihirdetett rendelet. Várható időpont VM közlemények és tájékoztatók alapján.
Mezőgazdasági termékek értéknövelése 2012. tavasz 40-60 % 1.600.000 Euro Várható Nincs új kihirdetett rendelet. Várható időpont VM közlemények és tájékoztatók alapján.
Mezőgazdasági létesítmények korszerűsítése 2012. tavasz 40-60 % 735.000 Euro Bizonytalan Nincs új kihirdetett rendelet. Időpont korábbi rendelet alapján. Megjelenés bizonytalan.
Nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikálás 2012. tavasz ? ? Bizonytalan 2007-13 közt nem volt még ilyen. Várható időpont VM közlemény alapján.

 

 

Somogyi Tibor – Rokay Attila

Som-Tan Pályázati Tanácsadó Iroda – Bábolna