fbpx

Minőséget tesz az asztalra a magyar agrárium

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 27.

Országszerte minőségi élelmiszereket termelnek a magyar agrárvállalkozók, és a helyi termékek nagyobb arányú vásárlásával a fogyasztók segíthetik a vidéki termelők gyors piacra jutását, a vidéki lakosság megélhetését és a vidék megtartóerejét – tudtuk meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Helyi termék rendezvénysorozaton elhangzott előadások és bemutatott jó gyakorlatok alapján kiadott tájékoztatójából.

Paradicsom
Növelni kell a helyben termelt termékek minőségét, feldolgozási szintjét (fotó: AM/Fekete István)

Folytatódott a rendezvénysorozat

A közlemény szerint a NAK és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) nyolc városban tartott „Helyi termék” rendezvényt: a tavaszi négy után októberben újabb négy helyszínen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Kislépték Egyesület közreműködésével.

A NAK a tavaszi rendezvényekhez kapcsolódóan egy kiadványba is összegyűjtött több példaértékűen működő gazdaságot, jó gyakorlatot, valamint az aktuális kérdésekre adott válaszokat.

A bemutatott jó gyakorlatok, csak példa jelleggel:

  • a Fazékba! – a társaság teljesen konyhakészre gyártott, előre kiporciózott és előkészített hozzávalókkal látja el a vásárlókat;
  • egy Mátészalkán működő iroda, amelyik a vármegye értékeit, a vidék turisztikai lehetőségeit hirdeti, bemutatja a kézműveseiket, kistermelőiket, segít az itt található kulturális kincsek, helyi közösségek értékeinek összegyűjtésében és azok megismertetésében;
  • a Pannonhalma Provence szezonálisan levendulaszedést biztosít az odalátogatóknak, akik alkalmanként az Élmény piacon, workshopokon a levendulások tövében vásárolhatnak helyi-, és környékbeli termelőktől.

A rendezvénysorozat előadásai is rámutattak arra, hogy növelni kell a helyben termelt termékek előállítását és a termelők termékeinek a rövid ellátási láncokon keresztül történő eladását, legyen az akár regionális, közösségi értékesítés, vagy jól működő térségi piac. A helyi termékekkel ugyanis csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag kerül „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakul köztük – hangsúlyozta a NAK.

Forrás: MTI