fbpx

Mikor, mit, hogyan, kinek? – a válasz a kiadványban található

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 12.

Megjelent a „Jó gyakorlatok és termelői bemutatkozók” című kamarai kiadvány, mely a Helyi termék rendezvénysorozatának tavaszi eseményein bemutatott jó gyakorlatokat gyűjti össze, és utat mutat azoknak az agrárvállalkozásoknak, akik a versenyképesség érdekében fejlődni akarnak.

Zöldség, gyümölcs
A helyi termékeket be kell vinni a közétkeztetésbe, vendéglátásba is – a kiadványban célokat is határoznak meg

Példaértékűen működő gazdaság

Budapesttől Pannonhalmáig, Pakstól Hajdúböszörményig tartott rendezvényeken szakmai előadások és jó gyakorlatok sora várta a látogatókat termelői kiállítással, kóstoltatással egybekötve.

A kiadványban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) bemutatja a rendezvényeken részt vett, példaértékűen működő gazdaságokat, jó gyakorlatokat, és a leggyakrabban felmerülő aktuális kérdésekre is választ ad.

A rendezvénysorozatot a NAK a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével szervezte.

Növelni kell a helyben termelt termékek előállítását és értékesítését

A „Helyi termék 2023” kiadvány célja azon információk, jó gyakorlatok és kérdések összegyűjtése, melyek a helyszíneken elhangzottak, és hasznosak lehetnek mindazoknak, akik akár már belevágtak a helyi termékek előállításába, vagy még csak tervezik tevékenységüket megkezdeni.

A rendezvénysorozat előadásai rámutattak arra, hogy növelni kell a helyben termelt termékek előállítását és azokat rövid ellátási láncokon (REL) keresztül kell értékesíteni, legyen az akár regionális, közösségi értékesítés vagy jól működő térségi piac. A magyar gazdálkodók minőségi élelmiszereket termelnek országszerte, így a cél az, hogy elsősorban a hazait kínáljuk, fogyasszuk.

Megfogalmazódott további célként a helyi termékek fogyasztásának ösztönzése és a közétkeztetésbe, vendéglátásba egyre nagyobb arányú hazai élelmiszer beszállítása. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a jó minőségű, biztonságos alapanyag termelése és élelmiszer-előállítása is hazánkban történjen.

A kiadvány a kamara honlapján online elérhető, letölthető.

Forrás: NAK