fbpx

Bő terméssel hálálja meg a kert a gondoskodást

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 28.

A dísznövények mellett termelnek zöldséget, gyümölcsöt, kísérleteznek befőzéssel, savanyítással, lekvárkészítéssel. Mindezt láthatjuk itt is, a 4. Nemzetközi Kertbarát Kiállításon – köszöntötte a megnyitásra egybegyűlteket Feldman Zsolt Várpalotán.

A kert kincsei kosárban
Sokan a megtermelt felesleget értékesítik, ezzel is segítve a családi kassza egyensúlyát (fotó: Vermes Tibor)

Saját és a család örömére, hasznára sokan művelik kiskertjüket

A kertművelés, a konyhakert gondozása az egyik legfenntarthatóbb kertészeti tevékenység – fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Országosan több száz kertbarát körbe szerveződve, sok ezren kedvtelésből ültetnek, palántáznak, öntöznek és gondoskodnak a környezetüket szebbé tevő dísznövényekről és a saját, vagy akár a család élelmezését is biztosító zöldség és gyümölcstermésről. Sokan a megtermelt felesleget értékesítik, ezzel is segítve a családi kassza egyensúlyát. Ezekben a civil szervezetekben barátságok szövődnek, tapasztalatok cserélődnek, amelyeket a kezdő kertészkedőkkel is megosztanak.

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy 2010-ben a kistermelők számára addig meglévő értékesítési akadályokat, jogi gátakat lebontották. Ennek eredményeként ma, egy kistermelő a saját maga által termelt zöldséget, gyümölcsöt, vagy az ebből készített lekvárt, savanyúságot, szörpöt a lakhelyén, vagy vásárokon, piacokon közvetlenül a fogyasztók számára – a korábbi bürokratikus gátak helyett – jelentős könnyítéssel tudja értékesíteni. Ez a jövedelemszerzési lehetőség a család számára komoly keresetkiegészítést jelenthet.

A fiatalokat be kell vonni a mezőgazdasági tevékenységbe

Vannak, akik csupán kedvtelésből, időtöltésből, saját fogyasztásra kertészkednek, tanítgatják gyermekeiket, unokáikat. Sokszor halljuk, hogy a kertek művelése elsősorban az idősebb generációhoz kapcsolódik, amely tevékenységhez a fiatalabbak egyre kevésbé vonzódnak – ezen változtatni kell az államtitkár szerint is.

Ennek érdekében az elmúlt években új erőre kapott például az iskolakert fejlesztési program is. Régen szinte minden iskola mellett működött valamilyen kert, amelyet a diákok tarthattak karban, ezek most újraélednek. Lelkes pedagógusok, iskolák, szülők teremtik meg a feltételeket ahhoz, hogy a gyerekek – akár városi körülmények között – megtapasztalhassák, hogyan kell palántázni, gondoskodni a növényről, hogy aztán élvezhessék annak hasznát. Megtanulják, a növények miként fejlődnek, mi kell ahhoz, hogy szépen virágozzanak, bőven teremjenek – így szoknak hozzá a kertészkedéshez, illetve szerethetik meg az agráriumot.

Forrás: AM Sajtóközlemény