fbpx

Az utolsó órákban járunk az agrár-generációváltás területén is

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 23.

Nehéz ügyek megoldása zajlik, amelyekről sokan úgy vélekednek, hogy az utolsó órákban járunk. Ilyen az öntözésfejlesztés, az osztatlan közös tulajdon megszüntetése, és az agrár-generációváltás – mondta Szigeti Tamás agrármérnök, tanácsadó, a csapata által szervezett ünnepi partnertalálkozón, a szakmári Kistény majorban.

Generációk és ló
Az ünnepi hangulatú partnertalálkozón a családok is előtérbe kerültek (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Ötmilliárd forintnyi pályázat a megvalósítási szakaszban

A rendezvény háziasszonya György-Horváth Zsuzsa, a Hír TV műsorvezetője volt, aki az ünnepi esemény felkonferálása után külön köszöntötte a kiemelt vendégeket. Szigeti Tamás agrármérnök a Szigeti Farm képviseletében üdvözölte a jelenlévőket, köszönte, hogy elfogadták a meghívást. Már beszéde elején érintette a generációk közti véleménykülönbséget. Elmondta, hogy a rendezvénynek helyt adó épület átadását hosszú családi vita előzte meg, „édesapám szavaival élve, ez egy nem termelő beruházás”, azonban a létesítmény létjogosultságát bizonyítja a számos agrárfórum és partnertalálkozó, amit itt tartottak az utóbbi években.

Kiemelte, hogy tanácsadó csapatuk munkájának köszönhetően a cég partnerei közel ötmilliárd forintnyi támogatást nyertek. Azonban az még fontosabb, hogy az agrártermelők egyetlen pályázatot sem mondtak vissza, azok már a megvalósítási szakaszban vannak. A szakember örömmel vette, hogy a kormány és az Agrárminisztérium olyan nehéz, de kulcsfontosságú ügyek megoldását is felvállalta, melyek kapcsán az utolsó órákban járunk. Itt utalt az öntözésfejlesztésre, az osztatlan közös tulajdonoknak a megszüntetésére és az agrár-generációváltásra. Elmondta, hogy az év második felében további, az agrárium nemzedékváltását segítő támogatásokat várnak.

Szigeti Tamás
Szigeti Tamás agrármérnök (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Nem áll messze tőlem az agrárvilág

Utolsó nemzedéke vagyok azoknak, akik még látták a régi paraszti világot” – mondta köszöntőjében dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, aki felelevenítette az aratással kapcsolatos emlékeit párhuzamba állítva a mai precíziós technológiával.

Ahol jó a föld, ott nem kell félteni az emberi nemzetet” – beszéde végén az egyházi méltóság idézett Móra Ferenc Ének a búzamezőkről című regényéből, majd Isten áldását kérte a mezőgazdaságban dolgozók munkájára. A nemzedékváltáshoz kapcsolódva a család legidősebb tagját, a 90 éves Szigeti Jánosnét, Terike nénit egy, a Ferenc pápától kapott rózsafüzérrel köszöntötte meg.

Dr. Bábel Balázs
Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az agráriumban maradt ki generáció, ezért öregszik a gazdatársadalom

Lantos Gergely, az Agrárminisztérium főosztályvezetője beszédében az agráriumban is szükséges generációváltásra összpontosított, részletezte a témához kapcsolódó jogszabályokat és támogatási lehetőségeket. Követendő mintának állította a Szigeti család agrárvállalkozását, melyben három korosztály gazdálkodik együtt. A generációváltás kapcsán visszanyúlt egészen a rendszerváltásig, rámutatva arra, hogy a családi vállalkozás értéke az összefogásban, a példamutatásban, az utódok kinevelésében van.

Az urbanizáció és a továbbtanulás eltérítette a fiatalokat a mezőgazdaságtól, most újra vissza kell hozni őket erre a területre. Ezt felismerve két fronton nyit a fiatalok felé a szakminisztérium: támogatásokkal, jogszabályi változásokkal segíti a generációváltást, valamint a versenyképességet segítő precíziós eszközök beszerzéséhez teremt kedvező feltételeket. A főosztályvezető szerint a generációmegújítás nem feltétlen azt jelenti, hogy az idősebbek vonuljanak ki a termelésből, inkább adjanak teret a fiatalabb korosztályoknak, és segítsék munkájukat tapasztalataikkal.

Lantos Gergely
Az Agrárminisztérium főosztályvezetője a szakma képviseletében (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az év második felében várható pályázati lehetőségekre utalt Kovács Ernő, Bács-Kiskun Vármegye főispánja is, melyek többek között a fiatal gazdáknak szólnak, illetve a generációváltást támogatják. A területalapú támogatások kapcsán kiemelte, hogy Bács-Kiskun Vármegyében 20 ezer fölé emelkedett a kérelmet beadó gazdák száma, ez pedig az országban – a többi vármegyét tekintve – egyedülálló.

A főispán beszéde végén Orbán Viktor miniszterelnök emlékplakettjét adta át a 90 éves, a generációváltás élő jelképeként ünnepelt Terike néninek.

Kovács Ernő
Bács-Kiskun Vármegye főispánja (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Népművészet, helyi termékek és családi délután

Az ünnepélyes hangulatú, közel 100 partner, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárkamara, a MAGOSZ, a Magyar Államkincstár képviselői, a Bács-Kiskun- és a Tolna Vármegyei Önkormányzat tisztségviselői, valamint a környékbeli polgármesterek részvételével zajló rendezvény kulturális színvonalát Fekete Bori, a Fölszállott a Pávából ismert népdalénekes fellépésével emelte.

Kalocsai Hagyományőrző Népművészeti Egyesület négy kalocsai viseletet felvonultatva adták elő táncos műsorukat. Dr. Kovács Istvánné Sztakó Éva, a több generációt (10 évestől a 74 évesig) magába foglaló egyesület vezetője elmondta, hogy a hagyományőrzők életében a generációváltás a viseletben köszön vissza a legjobban. A műsort követően Házi áldással és nótaszóval köszöntötték az ünnepeltet.

A találkozón helyi, feldolgozott prémium termékeket is kiállítottak. Az állófogadás előtt Bocsi Csaba, a Magyar Lipicai Egyesület elnöke mutatta be a kiemelkedő genetikai értékkel rendelkező, Magyarországon is tenyésztett fajtát. A délután folyamán Bárdos György fogathajtó világbajnok invitálta sétakocsikázásra az érdeklődő vendégeket.