fbpx

Meg kell hosszabbítani a magyar gazdák védelmében!

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 23.

Az egyes ukrán mezőgazdasági termékek behozatali tilalmának szeptember 15-ig tartó hatályát meg kellene hosszabbítani – lépett fel az Ukrajnával szomszédos országok gazdáinak védelmében Nagy István agrárminiszter a gyel hivatali kollégájával, Robert Telusszal közösen tartott sajtóértekezleten.

Mezőgazdasági táj
A meghosszabbított uniós intézkedés alapján tudjuk védeni az agráriumot, de meddig? (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Mindez azonban egy ideiglenes helyzet

A kétoldalú megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Nagy István méltatta az öt uniós tagállam – Lengyelország és Magyarország mellett Bulgária, Románia és Szlovákia – közös fellépését az ukrán gabonaügyben. A közös akaratérvényesítésnek köszönhetően „ma már nem nemzeti, hanem európai uniós intézkedések hatására tudjuk védeni határainkat és a gazdáinkat” – emelte ki a magyar miniszter.

„Mindez azonban egy ideiglenes helyzet, amely jelenleg szeptember 15-ig van érvényben” – tette hozzá.

Robert Telus miniszterrel abban egyeztek meg, hogy ez a határidő túl rövid, hiszen például a kukorica aratása akkor még sok esetben tart, ezért mindenképpen hosszabbítást szeretnének elérni – mondta Nagy István. Közölte továbbá: lengyel kollégájától arra kért mandátumot, hogy a török féllel új gabonakiviteli tengeri útvonalak megnyitásáról tárgyalhasson a meglévő három fekete-tengeri kikötő mellett.

A jelenlegi szolidaritási útvonalak nem teljesítik szerepüket

A termékek zöme az Ukrajnával szomszédos országokban maradnak, így a szárazföldi útvonalak nem teljesítik az eredeti célt. „Korábban 40-50 tonna gabona maradt nálunk, most 2,5 millió tonnáról van szó” – érvelt az agrárminiszter.

Nagy István az mellett van, hogy bővíteni kell a hagyományos tengeri szállítási útvonalat, amelyen most az ukrán termékeknek csak a 12 százaléka megy ki. Ezzel a szárazföldi útvonal megterhelése kisebb lenne, egyben csökkenne az EU belső piacaira nehezedő nyomás is.

Fontosnak nevezte az öt uniós tagállam együttműködésének fenntartását és bővítését. „Elkötelezettek vagyunk további együttműködésben (…), hogy közös európai megoldást találjunk e probléma kezelésére, ez fontos humanitárius, valamint szolidaritási cél” – hangsúlyozta.

Miniszteri találkozó
Együtt Európa és a tagállamok jövőjéért Varsóban (fotó: közösségi média)

A lengyel fél szerint is fontos a szövetség fenntartása

Robert Telus fontosnak ítélte a fekete-tengeri út bővítésére irányuló magyar kezdeményezést, amelyet Varsó támogatni fog. Egyúttal aláhúzta a szárazföldi szállítási útvonalak fejlesztésének szükségességét.

A lengyel miniszter is hangsúlyozta, hogy fontos e szövetség fenntartása. „Együtt küzdhetünk meg nemcsak az országaink számára fontos ügyekért, hanem igazából Európa jövőjéért is” – jelentette ki. Mint magyarázta, az ukrajnai háború befejezése után folytatódhat majd Ukrajna európai uniós integrációs folyamata, és ezzel együtt „újból előjön az ukrán termékek ügye”.

Közölte továbbá: a magyar kollégájával megállapodtak abban, hogy közös találkozót szerveznek Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmiszeripari miniszterrel annak érdekében, hogy közös megoldásokat keressenek a gabonaimport problémájának megoldására.

Forrás: AM Sajtóiroda