fbpx

Az importtilalmat meghosszabbították

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 08.

Meghosszabbította az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozó importtilalmat az Európai Bizottság – jelentette be Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

Gabona és katica
Meghosszabbították a behozatali tilalmat az ukrán gabonára, de vonatkozik a kukoricára, repce- és napraforgómagra is (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A korlátozás hatálya 2023. szeptember 15.

Az importtilalom az Ukrajnából származó búzára, kukoricára, repce- és napraforgómagra vonatkozik. A Bizottság a meghosszabbított korlátozó intézkedést a május 2-a előtt kötött szerződésekre is érvényesnek tekinti.

Magyarország ezzel egy időben hatályon kívül helyezte a nemzeti szintű korlátozást, mellyel megszűnik minden korábban bevezetett egyoldalú nemzeti kereskedelmi intézkedés, így csak az uniós rendeletben szereplő négy terményre vonatkozó importkorlátozás marad érvényben.

A meghosszabbítás időszaka lehetőséget teremt arra, hogy közös európai megoldás szülessen a gabonapiaci helyzet megoldására, amely figyelembe veszi a leginkább érintett tagállamok megnövekedett terheit, a gazdálkodók érdekeit és valódi, uniós szintű, közös teherviselést biztosít.

A tranzitszállítmányok továbbra is akadálytalanul haladhatnak át az országon

A magyar kormány támogatja a szolidaritási folyosók eredeti célját, mely biztosítja, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek a rászoruló harmadik országokba juthassanak el.

Azonban a hazánkon áthaladó ukrán gabona útját szigorú ellenőrzik, hogy az eredetileg megjelölt célországba jusson el.

Forrás: AM Sajtóiroda