fbpx

Hétvégén hatályba lépett az uniós rendelet

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 15.

A tagállami szinten hozott importtilalmakat felváltja a szombaton hatályba lépett, az ukrán gabonaimport ügyében hozott uniós rendelet – jelentette ki az agrárminiszter a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

Gabona
Továbbra sem lehet Magyarország területére beszállítani és itt forgalmazni ukrán búzát, kukoricát, repcét és napraforgót (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Ukrán gabonát továbbra sem lehet Magyarország területére beszállítani és itt forgalmazni

Nagy István jó hírnek nevezte, hogy Ukrajnából származó gabonát továbbra sem lehet Magyarország területére beszállítani és itt forgalmazni, vagyis ezzel együtt érvényben maradnak a búzára, a kukoricára, a repcére és a napraforgóra vonatkozó korábbi szabályozások.

Ugyanolyan szigorúan és rendezetten történik ennek az uniós rendeletnek a betartatása, mint a tagállami hatáskörben, korábban meghozott intézkedéseké – hangsúlyozta a tárcavezető.

Az agrárminiszter úgy értékelte, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia összefogása eredményre vezetett: „Végre megértették azt, hogy olyan nagyfokú belső piaci zavart okoz az ukrán mezőgazdasági termék beáramlása az Európai Unióba, hogy azt mindenképpen kezelni kell.”

Az uniós döntés eredményeként az agrárminiszter reményei szerint megindulhat a magyar gabonakereskedelem, és a hazai termelők gabonája olyan piacokra kerülhet, ahová a gazdálkodók szánták.

A korábbi szerződésekre a magyar korlátozó rendelet az alkalmazandó

Az uniós rendelet nem szabályozza a május 2. előtti szerződések kötelezettségeit, ezért a korábbi kontraktusokra a magyar korlátozó rendelet vonatkozik.

A tárcavezető kiemelte, hogy szóbeli megállapodás van arról, miszerint ezt az uniós eljárást június 5. után is fenntartja a közösség, erre vonatkozóan azonban írásbeli nyilatkozatot vár a brüsszeli döntéshozóktól a magyar szakminisztérium.

A tranzitszállítások biztosítottak, a szolidaritási folyosó működik, a határon belépő szállítmányokat dokumentálják, ellenőrzik, plombálják és szigorúan nyomon követik egészen addig, amíg ki nem lépnek az országból – vagyis az eddigi gyakorlat tovább működik.

A szakember szerint azt kell elérni, hogy az Európába beáramló, sokkal olcsóbb termelési körülmények mellett előállított ukrán gabona az eredeti célországokba jusson el, és ne borítsa fel a teljes EU-piacot. Ehhez azonban szükség van a tengeri útvonalak felszabadítására, valamint a tengeri kikötők kapacitásának növelésére is.

Forrás: AM Sajtóiroda