fbpx

A csökkenő sertésállomány növekvő árakhoz vezet

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 09.

A szakemberek szerint tovább csökken Európai Unió sertésállománya 2023-ban, ez a sertéspiacon drágulást hozhat.

Sertés
Európa sertésállomány csökken (fotó: Pixabay)

Már tavaly kevesebb sertéshús került a nemzetközi piacra az európai nagytermelőktől

Az uniós becsült adatok szerint a közösség sertésállománya 4 százalékkal esik vissza 2023-ban, pedig már tavaly is kevesebb sertéshúst termeltek a térség nagy állattenyésztő nemzetei.

A holland agrárgazdasági elemzők hasonlóan értékelik a helyzetet: erre az évre a 3-4 százalékos termeléscsökkenést prognosztizálnak 2022-hez képest ebben a szegmensben. Ezért 2023 második negyedévére további áremelkedést várnak az EU sertéshúspiacán.

A nagy sertéstartóknál is visszaesés várható

A tagországoktól származó információk alapján közösségi elemzők 5,1 százalékos visszaesést prognosztizál az EU-27 sertéstartás területén 2023. január-márciusra az előző év első negyedévéhez képest, ez a második negyedévben kicsit mérséklődik, 4,5 százalék lesz az előző évhez képest.

Az előrejelzések szerint Németországban és Dániában 2022-hez képest átlagosan 6 százalék körüli visszaesés várható. A korábban jól teljesítő Spanyolországban 2023-ban szintén csökkenést prognosztizálnak, ez 4 százalék körüli értéken fixálódhat. Belgiumban hasonló eredmény várható (3,8 százalékos visszaesés). A francia sertéstermelés csökkenése a becslések szerint átlag alatti (1,2 százalék), illetve Hollandiában számolnak a legkisebb mértékű (0,3 százalék) csökkenéssel.

A vágósertések területén még nagyobb a hiány

Egyes EU-tagállamokban tavaly lényegesen kevesebb vágósertés került a vágóhidakra, mint 2021-ben. Az Eurostat szerint Franciaországban 1,4 százalékkal, 22,98 millió darabra esett vissza a vágások száma. Németország esetében a 2022-es végleges vágási statisztikákat még ez után teszik közzé, de a sertésvágásban az előző évhez képest 9 százalék körüli visszaesést becsültek a szakemberek.

A levágott dán sertésállomány közel11,9 millió, ez elmarad az előző évitől 10 százalékkel. Tavaly 10,52 millió sertést vágtak a belga vágóhidak – ez 1,07 millióval, 9,2 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Magyarországon 6,9 százalékkal, vagyis 4,53 millió darabra, Finnországban 3,6 százalékkal 1,86 millióra csökkent a vágási mennyiség.

Némileg csökkentek a takarmányárak

A sertésárak várhatóan tovább emelkednek a fentiek tükrében, illetve a termelési költségek továbbra is magasak az előző évekhez képest. Az elmúlt három hónapban azonban jelentősen csökkentek a takarmány-előállításhoz használt mezőgazdasági alapanyagok árai. Gazdasági elemzők szerint a kukorica 14 százalékkal volt olcsóbb a rotterdami kikötőben január első hetében, mint 2022 októberében. A takarmánybúza ára ugyanakkor 11 százalékkal csökkent.

A gazdasági szakemberek szerint a takarmányárak szegmensében további árcsökkenés várható, ez pedig a sertéstartók kiadásait tovább mérsékelhetik.

A magyar termelőket kampányokkal is segítik, esetenként egyes őshonos fajtákat kiemelve népszerűsítik a sertéshúsfogyasztást.

Forrás: agrarheute