fbpx

Kevesebb növényvédőszer is elég, ha LEEB-bel permetezel

Írta: Agrárágazat-2022/12. lapszám cikke - 2022 december 07. -Hirdetés

Egyre többen hajlanak rá, hogy talajtakaró növényeket termesszenek. Ezzel növelik a talaj humusztartalmát, egyre több organizmus lesz a talajban, nagyobb gyökértömeg és egészségesebb talaj keletkezik, amin egészségesebb élelmiszert termelünk. A nagyobb gyökértömeg könnyebben művelhetővé teszi a termőföldet. A humusz növelésével több vizet is tudunk tárolni, valamint a késő őszi ködöt – mint az elmúlt hetekben – páracsapdázással vízként vezethetjük a talajba. Mindezzel pótoljuk, amit a növények a növekedésük alatt elfogyasztottak.

LEEB a szerveszteség ellen – ég és föld a különbség!

Az egészséges termelés velejárója a növényvédelem. Egészségesebb talajban alapjában egészségesebb növények fejlődnek, ugyanis az ő immunrendszerük is dolgozik. Azonban addig is, míg elérünk oda, hogy csak különböző bacikat és tápanyagokat juttatunk ki, sajnos kell használni a különböző növényvédő szereket, és ezeket ki kell juttatni. A növényvédő szerek kijuttatására specializálódott a LEEB. A fejlesztés egy bizonyos fázisában az volt a kérdés, hogy miért nem tudunk különböző körülmények közepette permetezni? A válasz egyszerű: mert túl nagy a veszteség!

Ekkor gondolkodtak el azon, hogy mit is lehetne csinálni, hogy csökkentsük a veszteséget. Saját légcsatornás méréseik során kiderült, hogy az elsodródás csökkentésére a legnagyobb hatással az van, ha a szórókeretet nagyon közel visszük a célfelülethez. Közel – de mennyire közel?

Elsodródás mérése szélcsatornában

A standard távolság az 50 cm. Rendben, de ki tudja ezt egyáltalán úgy tartani, hogy a keret egyik vagy másik vége ne verjen bele a földbe? Ennek a kivitelezésére akkor még nem volt megoldás. Néhány gyártó levegőrásegítéssel próbálta kordában tartani az elsodródást. A LEEB azonban rájött a megoldásra, és a szórókeretet aktív munkahengerekkel támasztotta ki, a hagyományos, rugós lengéscsillapító helyett. Ég és föld a különbség! A saját permetezőkben azonnal le tudtak jönni 50-60-70 cm-ről 25-30 cm-re!

Leeb LT – Sokszorosan bizonyított

Drasztikus szermennyiség csökkentés

Az elsodródás, a veszteség drasztikus csökkentésével a kijuttatott szermennyiség jóval nagyobb arányban hasznosul! Ennek a következtében két út nyílt meg: kevesebbszer kell permetezni, elégséges akár kevesebb szert is kijuttatni. (Ez a második verte ki a biztosítékot néhány szergyártónál!) Most, kevéssel több mint tíz év elteltével azt látjuk, hogy a nagypolitika próbálja a termelőkre ráerőltetni, hogy a mennyiségeket majd csökkenteni kell!

Leeb 6.300 VL – BCP Plus kerettel

A LEEB-nél ez a technika már nagyon rég készen áll! Az 50 cm alatti permetezésnek a szórókeret stabil járása mellett még egy feltétele van: a 25 cm-es fúvókaosztás. Ezért van az, hogy a LEEB esetében ezt is lehet vagy kell is rendelni. Ugyancsak tesztek bizonyították, hogy a 25 cm-es fúvókaosztás sokkal jobb felületborítottságot biztosít a megfelelő fúvókák kiválasztásával. Ez nagyon fontos a gyomirtásnál, amikor a rögök árnyékában a kis gyomok megbújhatnak. A LEEB-bel ezeket is el kell és lehet érni! A szórókeret-stabilitáson felül, a dombos területekre a BoomControl Pro és Pro+ ajánlott. A Pro „csak” vállból tudja mozgatni a szárnyakat fel-le. A nagyon változó domborzatra a válasz a Pro+, amely még az utolsó tagot is tudja mozgatni, így egy dombtetőnek a kontúrját is képes lekövetni.

Eredeti, 25 cm-es fúvókaosztás

A LEEB-bel az által, hogy egyedi a keret vezérlése, nagyon közel tudjuk tartani a szórókeretet a célfelülethez, így a veszteséget drasztikusan tudjuk csökkenteni, ennek eredménye a kevesebb növényvédőszer felhasználása (kevesebb menet) melletti egészségesebb állomány!

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Horsch