fbpx

Pusztulnak a rovarok – meghalnak az emberek?

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 11.

A biodiverzitás csökken, a beporzó rovarok is pusztulnak. Sok ok közül ez lehet az egyik, hogy az emberek az átlagéletkor előtt meghalnak. Most már addig jutottak a tudósok, hogy ezt konkrét számokkal is meg tudják határozni: mintegy félmillió haláleset, az idő előtti halálozás egy százaléka róható fel a rovarok sokszínűsége csökkenésének.

Facélia és méh
A beporzó rovarok elengedhetetlenek számos mezőgazdasági kultúrában (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Számos rovar populációja meredeken csökken

A mezőgazdasági termények háromnegyedének szüksége van a beporzásra, ám sok rovarfaj egyedszáma drámainak csökken, így a nem megfelelő beporzás 3-5 százalékos veszteséget okoz a gyümölcs-, zöldség- és a csonthéjasok termesztésében – összegezi a lényeget egy a The Guardian online oldalán megjelent tanulmány.

A túl kevés beporzó miatt a világ jelenleg a teljes gyümölcstermés 4,7%-át, a zöldségek 3,2%-át és a diófélék 4,7%-át veszítette el – a tanulmány szerint.

A halálesetek nagyjából egy százaléka azért következik be, mert ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása csökkent a tudósok szerint, akik megvizsgálták a szívbetegségek, a stroke, a cukorbaj és egyes rákfajták miatti halálozásokat, melyek valószínűsége csökkenthető az egészséges táplálkozással. Ez az első kutatás, mely a vadon élő beporzók pusztulásának emberi egészségre gyakorolt hatását számszerűsíti.

Összetett vizsgálat

A kutatók a világ több száz gazdaságának adataira, a terméshozamok és az étrenddel összefüggő egészségügyi veszélyek információira, valamint az élelmiszerek világkereskedelmét nyomon követő számítógépes modell adataira alapozták a munkát.

„A kutatás megállapította, hogy a beporzók pusztulása olyan mértékben befolyásolja az emberi egészséget, mint más kockázati tényezők, köztük például a kábítószerek használata” – mondta Samuel Myers, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa, a tanulmány egyik vezető szerzője.

Facélia és méh
Minél fajgazdagabb egy méhlegelő, annál tovább biztosítják a rovarok életfeltételeit (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A megoldás a beporzóbarát gyakorlat

Az agrárgazdaságoknak váltani kell, ha változtatni akarunk: növelni kell a virágmennyiséget, ezzel párhuzamosan csökkenteni a rovarirtószerek használatát, mindenekelőtt a neonikotinoidokat.

További sikeres megoldás, ha a mezőgazdasági területek mellett a természetes élőhelyeket fenntartását, helyreállítását fontos feladatnak tartják és végrehajtják az agrárium szereplői.

„A tanulmány legaggasztóbb aspektusa az, hogy a rovarpopulációk folyamatosan csökkennek, ez egyre nagyobb kieső terméshozamot jelent a jövőben, eközben az emberek, akiket élelmezni kell, egyre többen lesznek” – mutattak rá a lényegre a tudósok.

Az új agrártámogatási rendszer számos intézkedéssel segíti a biodiverzitás megőrzését, és ösztönözi a környezet- és klímavédelmi szempontból értékes területek megőrzését.

Forrás: The Guardian
Összeállította: Barna Ferenc