fbpx

A komposztáló ökorobot már a spájzban van

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 06.

Magyar fejlesztésű beltéri komposztáló robotot tekinthetnek meg a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó látogatói – mondta Áder János a Kék bolygó című podcast hétfői adásában.

kompostáló ökorobotA fejlesztés egyszerűsíti a komposztálás folyamatát (Fotó: Compocity)

 

A Compocity ökorobot és a körforgásos gazdaság

Az innovatív eszköz – elterjedése esetén – a körforgásos gazdálkodás egyik eszköze lehet.

A levegő nélküli, szagtalan eljárás a műtrágyáéhoz hasonló beltartalmi értékű komposztot készít. Fontos jellemzője még, hogy több alapanyagot tud feldolgozni, mint a közismert kerti komposztálás. Kerülhet bele például szilárd tejtermék, hús, déligyümölcs is.

 

Sorozatgyártás esetén mindenki számára elérhető lehet

„A Compocity megteremti a lehetőségét annak, hogy mindenki visszaadjon valamit a természetnek” – mondta Pancsa Emese, a termék fejlesztője. Egyszerű megoldást keresett beltéri komposztálásra és befektetők segítségével el is tudta készíteni az első berendezéseket. Hamarosan elkezdődhet a sorozatgyártás, így idővel bárhol, akár a háztartásokban is megjelenhet a Compocity.

A hulladékhasznosítás aktuális kérdés, akár kicsiben, vagy nagyüzemi méretekben gondolkodunk.

Tömeges előállítás esetén a készülék ára megfizethető szintre csökkenhet. A Compocity november 29. és december 5. között, a Planet Budapest 2021-en lesz látható a budapesti Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

Compocity ökoszisztéma bemutatkozása 2021 (Videó: Compocity)

 

Forrás: MTI