fbpx

Ősi „csodaszer” enyhíti a kokcidiózist a brojlereknél

Írta: Kohout Zoltán - 2023 június 14.

Miután a középkorban a boszorkányok és a rontás (vagyis a járványok mögött álló, akkor még ismeretlen vírusok) ellen is bevált, nem csoda, hogy az intenzív állattartás viszonyai közt is nagyszerű hatóanyag a fokhagyma. Egy friss tanulmány szerint bioaktív vegyületei gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságaik révén számos előnyt nyújtanak a kokcidiózissal fertőzött brojlertápokban.

Nemcsak javítja a teljesítményt, csökkenti a tüneteket

A Journal of Applied Poultry Research című folyóiratban megjelent tanulmány szerint bár a fokhagyma magas szintje májkárosodást okozhat a csirkékben, a takarmányok fokhagymával való kiegészítése kokcidiózissal fertőzött brojlercsirkékben javítja a súlygyarapodást és a takarmányozás hatékonyságát. Emellett csökkenti a kóros tüneteket, a széklet oociszta mennyiségét és a fertőzés utáni sérülések mértékét. A kokcidiózis, az Eimeria spp. protozoon parazitái  a baromfi bélcsatornájának gyakori parazitás megbetegedése, aminek a következménye többek közt étvágytalanság, csökkent víz- és táplálékbevitel, híg hasmenés, súlycsökkenés. Az Eimeria spp. protozoon parazitái behatolnak és elterjednek a csirkék vékonybelének felszínén található hámsejtekben. A kokcidiózis szubklinikai tünetei a nyálkahártya-gát leépülésében nyilvánulnak meg, és gyenge növekedési teljesítményt okoznak, a klinikai tünetek következménye lehet vérzés és halál.

A fokhagyma védekező és terápiás potenciálja

A fitogén kivonatokról régóta tudják, hogy védő és terápiás hatást fejtenek ki csirkékben mesterségesen előidézett kokcidiózissal szemben, és a fokhagymát évezredek óta gyógynövényként használták. A tanulmány szerzői összefoglalták a fokhagyma lehetséges hatásait az Eimeria spp.-vel mesterségesen megfertőzött brojlercsirkékre. A kutatók megállapították, hogy a beadott fokhagymakészítmények különböző arányai javítják a növekedési teljesítményt, és csökkentik a széklet oociszták mennyiségét, a léziók számát és a fertőzés utáni kóros tüneteket. Továbbá a fokhagymapor a kokcidiózisban szenvedő madaraknál képes csökkenteni az oxidatív stresszt.

(forrás: PoultryWorld)