fbpx

RAGT repcehibridek helyzetképe – termelőink vonatkozásában

Írta: - 2023 június 14. -Hirdetés

Az elmúlt napokban meglátogatott felsőszentiváni gazdánk – aki területének közel 300 hektárján foglalkozik repcetermesztéssel – büszkén számolt be elégedettségéről közös határszemlénk alkalmával.

„Üdvözletem innen a Duna-Tisza- közéről, Bács-Kiskun vármegye délebbi részéről. Kimondhatom, hogy minden más mellett most a csillagok állása is nekünk kedvezett!” – hangzott el a termelőtől, aki most, a tavalyi év után kellő motivációval rendelkezik ahhoz, hogy elérje előre kitűzött céljait a repcetermesztésben. Ezen az úton kíséri őt végig most két általa már preferált piacvezető hibridünk, az RGT Cadran és az RGT Amazzonite.

A területre kiérve elképesztő repcebecő-tenger fogadott minket. A látvány magával ragadó volt. (1. kép) Intenzív repcetechnológiájukhoz választva két kiemelkedő hibridünk szemmel láthatóan mindenben megállja helyét.

RGT Cadran („SZENT-IVÁNI GAZDÁK” Szövetkezet) A kép készült: 2023.05.28. (Felsőszentiván)

RGT Cadran SDT terméseredmények – 2020.

A 2018-ban Franciaországban regisztrált, MSL típusú Cadran hibridünk főbb jellemzői közé tartozik kiváló őszi fejlődési erélye, mely 10-15%-kal magasabb biomassza-tartalommal párosul, így ennyivel is tudja növelni a repce stressztűrőképességét az esetleges száraz őszi hónapokban. Ugyanezen hibrid GeneCare® termékmegjelöléssel ellátva rezisztens a Tarlórépasárgaság-vírussal (TuYV) szemben. Az innováció által ezek a hibridek több toleráns gén egymásra épülésének hatására rendkívüli védelemmel vannak ellátva az egyes gomba- és vírusbetegségekkel szemben. A GeneCare® hibridekkel akár + 4,2%-os terméstöbbletet is elérhetünk. E tulajdonságok mellett kiemelendő a Secure Install® innovációja is, melynek köszönhető a már említett jó korai fejlődési erélye, kiváló nitrogénhasznosítása és homogén, egységes növényállománya. Ezen hidridjellemzők összessége is azt mutatja, hogy cégünk innovatívan veszi fel a versenyt a változó időjárási anomáliákkal és a világban megjelenő új károsítók elleni védelemben is.

A vetésszerkezetben említett másik RGT hibridünk az Amazzonite, mely egy Ogura típusú repce. Ennek köszönhetően alaptulajdonságai közé tartozik az erős gyökérzet, a sok elágazás, a nagy vitalitás, valamint az igen robusztus megjelenés. Az ilyen hibridek különösen a száraz kontinentális éghajlaton bizonyítanak a legjobban. Virágzási ideje közép-korai, így pár nappal később kezdett virágozni, mint az RGT Cadran. Ez a különbség most becőérésben már nem vehető ki számottevően. Kiemelkedő tulajdonsága a kvantitatív fómarezisztencia, amely a kórokozó számára egy olyan labirintust jelent, ahol a védelmet több faktor együttes hatása biztosítja. Nem engedi a fertőzés átterjedését a szárrészre. Az ellenállóság meglétét több gén határozza meg, így a kórokozó változása után is megmarad a védettség, tehát hosszú távú rezisztenciáról van szó.

RGT Amazzonite. („SZENT-IVÁNI GAZDÁK” Szövetkezet) A kép készült: 2023.05.28. (Felsőszentiván)

A siker további tényezői sem elhanyagolandók, mint a szigorúan betartott növényvédelmi technológia, illetve az idei tavasz során kapott nagyobb mennyiségű csapadék, ami, valljuk be, nagyban segít minden növény számára a megfelelő fejlődésben. Sajnos vagy nem sajnos, bármely növény vegetációja során mindig vannak befolyásolható és nem befolyásolható tényezők, ezért kell már az elején olyan hibridet választanunk, mely a nemesítés során fel van készítve a nem befolyásolható tényezőkre.

További határszemléim során volt szerencsém figyelemmel kísérni Kisszállás és Mátételke határában az RGT Blackmoon fejlődését, amely egy Franciaországban (2021-ben) regisztrált MSL típusú repcehibridünk (4. kép). Gondos gazdapartnereink mindvégig segítettek abban, hogy a köztermesztésben megjelenő új repcehibridünkről minél több tapasztalat és információ jusson el hozzánk területi emberekhez a vegetáció során. Ha élőben is szeretnék látni ÚJ középérésű repcénket, akkor figyeljék a Ragt Vetőmag Kft. demo tábláit az 55-ös út mellett, Felsőszentiván és Tataháza között.

RGT Blackmoon (Kisszállás határában)

Néhány kiemelendő tulajdonsága a teljesség igénye nélkül: GeneCare® innováció, kvantitatív fómarezisztencia, robusztus szár, kiemelkedő olajtartalom.

E repcék bebizonyították már, hogy nemcsak Magyarországon, hanem európai szinten is az élvonalban a helyük. A fentebb említett tulajdonságok együttesen eredményezik kiemelkedő piacvezető teljesítményüket.

Szanyi-Molnár Regina Anna
Ragt Vetőmag Kft.
(Bács-Kiskun vármegye, promóter)