Bezárás

Újabb területeken tarolt a járvány

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 13.

Az érintett, 10 500 húshasznú lúd felszámolása már a járvány gyanúja alapján megtörtént, a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát mutatta ki az állományban.

Liba
Jellemző, hogy a vízi szárnyasok körében mutatható ki a vírus (a fotó csak illusztráció, Horizont Média/Barna Ferenc)

Magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolták Tégláson

A Hajdú-Bihar megye Téglás településén található, mintegy 10 500 húshasznú ludat számláló állományban a megemelkedett elhullás hívta fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban.

Az állomány felszámolása már gyanú alapján megtörtént. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.

Az érintett telep egy korábbi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kitöréstől mintegy 1,5 km-re található, ezért a korábban elrendelt körzetek jelentősen nem módosultak.

Április közepe óta 176 esetet regisztráltak a hatóságok.

Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében oldott fel a Nébih védőkörzeteket

A szokásos intézkedési rendnek megfelelően szüntetett meg a hatóság védőkörzetet, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet, hiszen az újabb kitörések miatt elhúzódhat a területi korlátozások feloldása.

A járványvédelmi előírások szigorú betartása a legfontosabb eszköze annak, hogy minimálisra csökkenjen egy állomány befertőződésének a kockázata.

Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak.

A szomszédos országokban is kimutatható a járvány, a francia baromfiágazatot is súlyos károk érték.

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc