fbpx

Támogatás: világszerte ömlik a pénz a mezőgazdaságba

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 12.

Történelmi csúcson a mezőgazdaságra költött adófizetői pénzek, és a trend három éve folyamatos növekedést mutat.

mezőgazdaság pénz

Három éve csak nő a rekord összeg

Az államok által kifizetett agrártámogatások történelmi csúcson vannak világszerte. Az iparosodott és feltörekvő országok mezőgazdaságának nyújtott állami támogatás az elmúlt 3 évben új csúcsot ért el. Mindez tehát annak ellenére van így, hogy néha – mint például 2020-21-ben – magasak a mezőgazdasági termények árai. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a 2020 és 2022 közötti időszakban évi 851 milliárd dollárra, azaz 808 milliárd eurónak megfelelő összegre becsüli összesen 54 ország mezőgazdasági támogatását. Az agrárszektor dotációja magában foglalja mind a termelőknek, mind a fogyasztóknak nyújtott összes transzfert.

Kína, India, USA, EU az élen

Jelenleg a Kínai Népköztársaság nyújtja a legtöbb mezőgazdasági támogatást – ez a világ agrárszubvenció több mint harmadát. A szintén nagy mezőgazdasági termelők – így India, az Egyesült Államok és az Európai Unió – 15, 14 és 13 százalékot képvisel a globális listán. Az OECD adatai szerint Kína és India együttesen a mezőgazdaság támogatásának 87%-át adja az érintett feltörekvő országokhoz viszonyítva. A maguk részéről az USA és az EU biztosítja az OECD-országok támogatásának csaknem kétharmadát.

Mi, a polgárok fizetjük

Ami persze kormányzati, költségvetési vagy állami támogatásnak hangzik, azt valójában világszerte az adófizetők viselik a vállukon. Az OECD-jelentés is mutatja, hogy az említett 54 országban 2020 és 2022 között évente majdnem 500 milliárd eurót fizettek ki állami költségvetésből – vagyis az adózók közös kasszájából. A fennmaradó 316 milliárd eurót ugyancsak az emberek és a cégek fizették adó formájában, igaz, ez a pénz olyan intézkedések formájában került a támogatott mezőgazdasághoz, hogy például a hazai árakat a piaci referenciaárak fölé emelték. Az elmúlt öt évben mindkét típusú transzfer növekedett. 

Nem javul a helyzet

Az OECD szerint a támogatás csökkentését célzó reformok végrehajtására tett erőfeszítések az elmúlt évtizedben nagyrészt megtorpantak. Ebben az is közrejátszik, hogy a vizsgált országok közül sokban a politika a mezőgazdasági termékek vagy élelmiszerek egy részének vagy legtöbbjének belföldi árait is lenyomja. Ez átlagosan évi 170 milliárd eurós támogatási kényszert okozott. Ez több mint hétszerese a két évtizeddel korábbi összegnek. Évente 109 milliárdos költségvetési támogatásban részesültek a fogyasztók és más mezőgazdasági nyersanyagot először vásárlók – ez pedig négyszeres növekedésnek felelt meg a 2000-es évek elejéhez képest.