fbpx
302219

Olajnövény: beszédes térkép mutatja, mi történt Ukrajnában

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 12.

Kukoricából az átlag meghaladta a magyarországit is, de igazán az a súlyos, ami a két betakarítási időszakban történt az olajnövények termésátlagaival.

Hatalmas rekordok születtek Ukrajnában az olajnövények mindkét betakarítási időszakában. Ennek az az oka, hogy keleti szomszédaink – akiket kivéreztet az oroszok háborúja és az exportlogisztika problémái – különösen tartottak mind az őszi kalászosok, mind a nagy inputigényű kukoricától. Másfelől a szója- és repcetermő-területek többsége nincs az orosz megszállók ellenőrzése alatt. (A tavaszi árpát inkább Ukrajna észak-keleti részén , a szemeskukoricát többnyire a középső részén, a napraforgót az ország keleti-délkeleti térségeiben, a szóját és repcét elsősorban a nyugati részeken termesztik.) A kalászosok a kedvezőtlen időjárás miatt mennyiségben igen, de minőségben nem produkáltak nagyot, az őszi betakarítású növényekben az érés gyors volt, és a vízleadás is zökkenőmentes volt – írja laptársunk, a MezőHír.

Mindezek a változások az olajnövények hatalmas területi növekedését hozták. A repcetermés így majdnem megduplázódott (+87%, 5,5 tonna) tavalyhoz mérten, szójából pedig majdnem 40%-kal arattak többet (4,8 millió t) – mindkettő hatalmas rekord. A napraforgó termésátlaga is javult, hiszen a 16,6 millió a területcsökkenés mellett valósult meg.

napraforgo aratas elott
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán