fbpx

15 milliárd ültetvénytelepítésre

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 18.

Április 20-án kerül meghirdetésre az új ültetvénytelepítési pályázat, melynek keretösszege 15 milliárd forint – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

 

A gyümölcs-, gyógy-, aroma- és fűszernövény ültetvények telepítését támogató pályázat célterületei:

  • korszerű termesztéstechnológiák alkalmazása;
  • fajtaválaszték korszerűsítése;
  • termésátlagok és a minőség javítása;
  • az öntözött ültetvények területének növelése.

 

A pályázat kiterjed: az ültetvényekhez tartozó öntözésre; a káros éghajlati hatások csökkentését lehetővé tevő rendszerek kiépítésére; a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzésére is.

 

Almafa virágja
A korszerű ültetvény alapja lehet a minőségi termelésnek, ez közvetetten jövedelembiztonságot nyújt a gazdának (Fotó: Pixabay/Barna Ferenc)

 

A háttérben még folynak az előkészületi munkák

A különböző növényi kultúrák esetében – a tényleges telepítési költségekhez igazodó – eltérő támogatási összegeket határoz majd meg a pályázati felhívás.

A források pontos mértékéről még zajlanak a szakmai egyeztetések. Bővülhet a hagyományosnak tekintett gyümölcsfajták listája.

Alapvető változás, hogy az ültetvénytelepítési pályázat nyertesei egységköltség alapú támogatás formájában juthatnak a forráshoz, ami jelentősen csökkentheti adminisztrációs terheket.

A Vidékfejlesztési Program sikeres pályázói már a 2021 őszi telepítési szezonban elkezdhetik az új ültetvények munkálatait.

A korszerű ültetvényeken évről évre biztonságosan és magas minőségben lehet termelni, ez növeli a gazdák versenyképességét, illetve jövedelembiztonságát. A korszerűsítést megköveteli a Közös Agrárpolitika is: növelni kell a biogazdálkodások arányát, fenntarthatóbbá kell tenni az agrártermelést, digitalizálni kell a mezőgazdaságot…

 

Forrás: Agrárminisztérium

Összeállította: Barna Ferenc