fbpx

Hús, szója, olajok: meglódul a kínai mezőgazdasági import

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 11.

Amitől az európai gazdák szenvednek – az alacsony árak – Kínában jelentős vásárlási kedvet hozott. Különösen a szója, a marha- és sertéshús, a növényi olajok iránt volt nagy kereslet.

kecske juh baromfi
Nemcsak a marha- és sertéshús behozatala nőtt Illusztrációk: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Lecsaptak az olcsóbb mezőgazdasági termékekre

A mezőgazdasági nyersanyagárak globális csökkenésével párhuzamosan Kína 2023 első három negyedévében erőteljesebb behozatalra kapcsolt. Kínai vámstatisztikai jelentések szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek importértéke csaknem 2 százalékkal 179 milliárd dollárra, nőtt 2022 azonos időszakához mérten. Ezzel egyébként a kínaiak külkereskedelmi mérlege romlott, ugyanis a kivitel csak 0,4 százalékkal (bő 68 dollárral) nőtt. A hatalmas kínai haszonállat-állomány az egyik legnagyobb hajtóerő a fokozódó behozatalban, így a szója továbbra is Kína legfontosabb importcikke. A felvásárolt mennyiség bő 14 százalékkal (majdnem 78 millió tonnára) nőtt 2022 első három negyedévéhez képest. Kína emellett jelentősen több búzát és árpát rendelt vagy vásárolt a világpiacon, de ezzel szemben a kukorica, rizs és cirok iránti kereslete kisebb. Összességében a gabonaimport több mint 8 százalékkal (bő 40 millió tonnára) csökkent.

Rengeteg húst vásárolnak

Megnövekedett ugyanakkor a húskereslet is az ázsiai nagyhatalomnál – annak ellenére, hogy ott a hazai termelés is jelentős. Az import a melléktermékekkel együtt majdnem 6 millió tonnás volt az első 9 hónapban, ami 300 ezer tonnával (5,6 százalékkal) több, mint 2022 őszéig volt. Az importkiadások viszont ugyancsak csökkentek (7 százalékkal bő 20 milliárd euróra) csökkentek az olcsóbb ajánlati árak miatt. Volumenben a juh-, a kecske- és a baromfihús behozatala nőtt a legjelentősebben, de ezek tömegében nem érték el a marhahús iránti keresletet, ami kisebb mértékben (4%) nőtt ugyan, de így is meghaladta a 2 millió tonnát – ezzel pedig (melléktermékekkel együtt) a 10 milliárd eurót. A sertéshús esetében még nagyobb a növekedés: csaknem 6 százalékos és a súlyra meghaladta a 2,1 millió tonnát. Mindez 5,9%-kal, 2,16 millió tonnára emelkedett.

Több olaj, kevesebb cukor

A legerősebb relatív importnövekedést a növényi étolajok szegmensében regisztrálták, amiben szintén közrejátszott a termékek áresése, de annak drágulása miatt jelentősen csökkent (-40%) a cukor importvolumene. Ugyancsak csökkent a borok, sörök és a tejtermékek behozatala Kínában az idei év őszéig.