fbpx

Észvesztő profitot termel az egyméteres(!) kakas

Írta: Szerkesztőség - 2023 november 11.

A brazilok nagyon hasítanak a világ baromfiexportjában, na de az, hogy egy kakas ezerszer annyiba kerüljön, mint egy „normális”…?!

Brazil óriás kakas és tyúkja

Egy brazil baromfitenyésztő hobbija, hogy egy olyan, óriási indiai kakasfajtát nevel, aminek példányai elérhetik az 1,2 méteres magasságot is. A gazda 20 éve kezdte, és eleinte elképzelni sem tudta, hogy egyszer nagy profitot csinál ezekkel a különleges baromfikkal. Az Índio Gigante – azaz Indiai Óriás – fajtanevű madarak fajtatisztaként 4000 euróért is eladhatók, ami ottani árakon ezerszer annyi, mint egy normál csirkéé. Egy tucat tojás 60 euróba kerül, míg egy 6 hónapos csirke 70 euróba kerül. Mégis van rájuk igény: a farom tartott 300 óriási kakas és tyúk meg a szaporulata iránt nagy az érdeklődés a különleges gasztronómia képviselői és az állattatók felől is.

A Brazíliában kifejlesztett házi csirkefajta nemcsak a világ legnagyobbja, hanem érdekes is: a szabadtartású fajták vad és harci fajtákkal való keresztezésének eredménye. A tenyésztő szerint a fajta kiemelkedő hús- és tojástermelékenységgel bír – írja a PoultryWorld. A hímek elérik az 1,2, a nőstények az 1 méteres magasságot.